Tα Θεοφάνεια και η Σύναξη του Αγίου Ιωάννου του

Με ιερή κατάνυξη γιορτάστηκαν σε όλες τις εκκλησίες της θεοσώστου επαρχίας των Δέρκων   και οι δύο τελευταίες εορτές του αγίου Δωδεκαημέρου, τα Άγια Θεοφάνεια και   η σύναξη του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Επίκεντρο των εορτασμών  των Φώτων αποτέλεσε ο Ιερός Ναός του Αγίου Στεφάνου της ομώνυμης Κοινότητας, που βρίσκεται στις βόρειες ακτές της Προποντίδας και  αποτελεί την τελευταία ρωμαίηκη Κοινότητα της Κωνσταντινούπολης προς δυσμάς.   Μετά την θεία Λειτουργία που τελέστηκε προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων κυρίου Αποστόλου  ακολούθησε η τελετή του αγιασμού των υδάτων στο παρακείμενο γραφικό λιμάνι του Αγίου Στεφάνου (Γεσίλκιοη). Η ιερά πομπή εκ του ναού κατευθύνθηκε προς τον χώρο του λιμανιού, όπου ήδη είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πιστοί και εκεί ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το ιερό Ευαγγέλιο, έψαλλε τα τροπάρια της εορτής  ρίχνοντας τον τίμιο σταυρό στα παγωμένα  νερά της Προποντίδος.  Στην εξαιρετικά λαμπρή και γραφική αυτή τελετή της  κατάδυσης του τιμίου σταυρού στα ύδατα    τον σταυρό ανέσυρε   ο Bedro, αγωνιζόμενος προς τούτο μεταξύ των τριών  νέων που έπεσαν για  τον ίδιο σκοπό  και για  να έχουν έτσι την χάρη  του Χριστού. Για να αγιαστούν ‘οι ίδιοι όπως και τα ύδατα  στα οποία ο Χριστός συνέτριψε τας κεφαλάς των δρακόντων’ (τροπάριο του Μεγάλου Αγιασμού). Κατά την επάνοδο της πομπής προς τον ιερό ναό  του Αγίου Στεφάνου,  δεκάδες παριστάμενοι  με ευλάβεια  ασπάστηκαν τον τίμιο Σταυρό που κρατούσε στα χέρια του ο Σεβασμιότατος.  Αξίζει  να σημειωθεί ότι ο  Άγιος Στέφανος είναι μία  από τις ελάχιστες κοινότητες της Πόλης που τελούσαν  συνεχώς την τελετή του καθαγιασμού των υδάτων ακόμη και στους χαλεπούς καιρούς των προηγουμένων δεκαετιών. Σχεδόν επί τρεις δεκαετίες  είχαν απαγορευτεί από τις  αρχές   όλες οι εκτός ναών  θρησκευτικές εκδηλώσεις, αλλά και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ρωμηοσύνης. Όλες οι τελετές καθαγιασμού των υδάτων  που έγιναν φέτος  στην Πόλη, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των   μεγαλύτερων  τηλεοπτικών  σταθμών  της Τουρκίας  που μετέδωσαν αποσπάσματα , αλλά   και του  έντυπου και ηλεκτρονικού  τύπου  που  δημοσίευσε εκτενείς ειδήσεις για το γεγονός.

Στον πανηγυρίζοντα  γραφικό και ιστορικό  ιερό  ναό του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου της Κοινότητας Πασάμπαχτσε (νέα Συνοικία), που είναι και η βορειότερη κοινότητα  της θρακικής ακτής του Βοσπόρου  τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου με την παρουσία ικανού εκκλησιάσματος από την Πόλη και το εξωτερικό. Ακολούθησε το κόψιμο της αγιοβασιλόπιττας και δεξίωση στην αίθουσα της κοινότητας.

Ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων  κ. Απόστολος ομίλησε καταλλήλως στις παραπάνω ιερές ακολουθίες και εκδηλώσεις επισημαίνοντας,  συν τοις άλλοις, με τον σοφό και απέριττό του λόγο, την αξία που έχει για την σωτηρία και τον καθαγιασμό των ανθρώπων η εορτή του Επιφανέντος  Θεού, μιας  από τις αρχαιότατες εορτές του χριστιανικού κόσμου,  αλλά και την σημασία που έχουν όλες οι πατροπαράδοτες  εκδηλώσεις του  ορθόδοξου θρησκευτικού  πολιτισμού της Πόλης μας.

δρ Αντ.Χατζόπουλος Ιαν.2012

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*