3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1844 : ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

Λαμπρή και ξεχωριστή υπήρξε η Παρασκευή  της 3ης Νοεμβρίου 2017 για την Ιερά Μητρόπολη Δέρκων και ειδικά για τον Μητροπολιτικού Ναό της  Αγίας Παρασκευής στα Θεραπειά. Ο Μητροπολιτικός Ναός ήταν   το επίκεντρο του εορτασμού   “τῶν ἐγκαινίων τοῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Γεωργίου ἐν Λύδδῃ, ἤτοι τὴν κατάθεσιν τοῦ ἁγίου σώματος αὐτοῦ” (Συναξάριο της 3ης Νοεμβρίου), αλλά κυρίως  για την επέτειο της θαυματουργικής διάσωσης των Θεραπειών από πυρκαγιά, στις 3 Νοεμβρίου του 1844, τη επεμβάσει του Αγίου, η οποία τύχη αγαθή εγένετο θαυματουργικώς ακριβώς την ημέρα των εγκαινίων.  Έκτοτε τιμάται συνεχώς, κάθε χρόνο η  επέτειος αυτή. Πάντα, εορτάζετο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Θεραπειών, μέχρι την αποφράδα ημέρα της κατεδαφίσεώς  του   το 1958.  Απὀ το έτος αυτό και εφεξής η Λειτουργία τελείται στον Ναό της Αγίας Παρασκευής. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, λειτουργός την ημέρα αυτή αγίασε το πλήρωμα και με εμπνευσμένο κήρυγμά του αναφέρθηκε εκτενώς στον Άγιο Γεώργιο, προστάτη της Μητροπόλεως. Μετά την Θ.Λειτουργία, ακολούθησε  λιτάνευση της ιεράς του εικόνος στον περίβολο του Ναού.

Ο Άγιος Γεώργιος εμφανιζόμενος τότε έφιππος εντός της αγοράς, την ιστορική αυτή ημέρα,  διέσωσε την Χώρα Θεραπειών από την φωτιά που είχε ξεσπάσει. Σύμφωνα με την μαρτυρία του Δέρκων Ιακώβου στον γράφοντα, ο τότε προκάτοχός του στα Θεραπειά Δέρκων Νεόφυτος (1824-1853), πήγε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για να ευχαριστήσει τις αρχές για τον έφιππο που αγωνίστηκε για την κατάσβεση, με κατάπληξη όμως άκουσε ότι δεν υπήρξε κάποιος απεσταλμένος!

Ο Άγιος Γεώργιος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Συναξάρι του (23 Απριλίου), μαρτύρησε δια ξίφους, με τον ίδιο τρόπο ακριβώς που θανάτωνε τους εχθρούς στις μάχες: Ἐχθροὺς ὁ τέμνων Γεώργιος ἐν μάχαις, Ἑκὼν παρ’ ἐχθρῶν τέμνεται διὰ ξίφους.

Αντ. Χατζόπουλος, 3/11/2017

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*