Χριστούγεννα 2018 στον Άγιο Γεώργιο Μακροχωρίου

Από τις ωραιότερες αναμφίβολα Χριστιανικές εορτές, τα Χριστούγεννα, σηματοδοτούν την έναρξη μιας πανηγυρικής περιόδου με τρεις συνεχόμενες Δεσποτικές Εορτές, την οποία όλοι γνωρίζουμε ως το Άγιο Δωδεκαήμερο, που ξεκινά με την Γέννηση του Θεανθρώπου, συνεχίζει με την Περιτομή και καταλήγει με τα Άγια Θεοφάνεια, ήτοι την Βάπτιση του Κυρίου υπό Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού στον Ιορδάνη ποταμό.

Η Γέννηση του Κυρίου, προαναγγέλλει συνεπώς και την απαρχή μιας νέας περιόδου και στην ζωή του κάθε ανθρώπου, που είναι συνδεδεμένη με την έναρξη του νέου κοσμικού έτους, με την έλευση της 1ης Ιανουαρίου, καθ’ ήν εορτάζουμε το γεγονός ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, «ο ελθών εις τον κόσμον δια την ημών σωτηρίαν», «Θεός ων κατ’ ουσίαν, προσλαμβάνει αναλλοιώτως ανθρωπίνην μορφήν», «ίνα ελευθερώσει ημάς δια του τόκου του».

Τα Χριστούγεννα, δεν ταυτίζονται τυχαία, με αισθήματα αγαλλίασης, χαράς, ανακούφισης για όλα τα δεινά που έμειναν πίσω, αισιοδοξίας για το καλύτερο που είναι να έρθει, ελπίδας για το αύριο, αισθήματα με εξόχως έντονη παρουσία στον ψυχισμό και την φύση του ζωντανού κυττάρου που λέγεται Ομογένεια της Πόλης, το οποίο υποδέχεται πάντα την Γέννηση του Κυρίου με προσδοκίες.

Σύμφωνα με την προτροπή του εορτίου τροπαρίου «Δεύτε ίδωμεν πιστοί, πού εγεννήθη ο Χριστός, ακολουθήσωμεν λοιπόν, ένθα οδεύει ο αστήρ», οι φιλακόλουθοι Χριστιανοί διαφόρων εθνικοτήτων που διαβιούν στην Πόλη των Πόλεων, και συμπροσεύχονται υμνούντες και δοξολογούντες τον Θεό, στους φέροντες ιδιαίτερο κάλλος και έντονη ατμόσφαιρα κατανύξεως ναούς της, ξεκίνησαν και πάλι νωρίς το πρωί των Χριστουγέννων, για να προσκυνήσουν το Θείο Βρέφος.

Το ολόλαμπρο άστρο της Βηθλεέμ, οδήγησε και φέτος τα βήματα πολλών εξ’ αυτών εις τον ναό του Αγίου Γεωργίου, που υπεδέχθη και πάλι «μάγους και ποιμένες» οι οποίοι «ήλθον προσκυνείσαι Χριστόν τον γεννηθέντα, εν Βηθλεέμ τη πόλη», καικατ’ ουσίαν μέσα στις καρδιές των πιστών. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε και κατέκλυσε ασφυκτικά τον Άγιο Γεώργιο, που ήταν κατάλληλα από πολύ καιρό προετοιμασμένος, για να εορτάσει πανηγυρικά το χαρμόσυνο γεγονός της επί γης παρουσίας του Κυρίου.

Απαστράπτων ο ναός, περιβεβλημένος τα γιορτινά του με ιδιαίτερη φροντίδα, υπήρξε το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων, όπου ετελέσθη με ξεχωριστή ιεροπρέπεια και ουράνια μυσταγωγία η ιερά ακολουθία των Χριστουγέννων, της οποίας προέστη ο Σεπτός Ποιμενάρχης της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, η παρουσία του οποίου προσέδωσε ιδιαίτερη αίγλη και μεγαλοπρέπεια στον ούτως ή άλλως λαμπρό και πανηγυρικό εορτασμό της μεγάλης Δεσποτικής εορτής.

Ο ιδιαίτερα λαοφιλής Ποιμενάρχης, ως γνωστόν, πέραν της εξαιρετικά αξιοπρόσεκτης και σπανίας προσήλωσης Αυτού σε θέματα λειτουργικής τάξης και της βαθειάς θρησκευτικότητας από την οποία διακατέχεται και την οποίαν αποπνέει, εκ της περιόδου της Ηγουμενίας του εις την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος εν Χάλκη, γνωρίζει άριστα και κατορθώνει πάντοτε να δίδει έναν σπάνιο τόνο προσευχητικής κατανύξεως και ευχαριστιακής διαθέσεως στους μετέχοντας στην ακολουθία.

Έτσι, ιερουργών και τα φετινά Χριστούγεννα, εις τον Άγιο Γεώργιο, τον οποίο δεόντως ευλαβείται και τιμά με την παρουσία του, απετέλεσε τον πόλο έλξης για να συγκεντρωθούν δεκάδες πιστοί, όχι μόνον ενορίτες της κοινότητος Μακροχωρίου, αλλά και από διαφορετικές συνοικίες και περιοχές της Πόλης, για να βιώσουν το θαύμα της Γεννήσεως του Θεανθρώπου, με ένα ιδιαίτερο τρόπο.

Το πολυπληθές εκκλησίασμα συναποτελείτο από Άρχοντες Οφφικαλίους, κοινοτικούς παράγοντες, εκπαιδευτικούς της Πόλης, μεγάλος αριθμός νεαρών βλαστών της Ομογένειας από τα σχολεία μας, σημαντικός αριθμός Χριστιανών άλλων εθνικοτήτων, πέραν των Ελληνοφώνων και Αραβοφώνων Ρωμιών της Πόλης μας, οι οποίοι μετέχουν των ακολουθιών στον ναό μας τακτικά.

Συνεπίκουροι στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας εις την πανηγυρική ακολουθία που ετελέσθη, υπήρξαν ο ιερατικώς προϊστάμενος του Ναού Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Δημητριάδης και ο ιεροδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων π. Πορφύριος Καρατζίκος.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακός ήτο ο μεγάλος αριθμός όσων μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας. Προ της απολύσεως ετελέσθη Αρτοκλασία και ακολούθως διενεμήθη άρτος υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου, που αντήλλαξε ευχές με το εκκλησίασμα.

Η συνέχεια του πανηγυρικού εορτασμού των Χριστουγέννων, έλαβε χώρα στην γιορτινά ντυμένη αίθουσα εκδηλώσεων της κοινότητος, που ετοιμαζόταν από μέρες να φιλοξενήσει το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο Γεύμα Αγάπης. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία των τοπικών αρχών με πρώτο τον Δήμαρχο του Μακροχωρίου, αλλά και άλλους αυτοδιοικητικούς και κομματικούς εκπροσώπους που προσήλθαν να ευχηθούν στους Χριστιανούς συντοπίτας των καλές γιορτές. Αντηλλάγησαν και λόγοι ευχετήριοι και ευχαριστήριοι μεταξύ του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Αποστόλου και των επισήμων εκπροσώπων των τοπικών αρχών, σε κλίμα ομόνοιας και αλληλοσεβασμού.

Μετά τους χαιρετισμούς, σειρά είχαν οι μικροί μαθητές από το Ζάππειο, που με την καθοδήγηση διδασκάλων των έδωσαν την χαρούμενη και αισιόδοξη νότα της ημέρας, αρχικά με μια εξαίρετη θεατρική παράσταση με θέμα τον Άγιο Βασίλη και τα δώρα που μοιράζει, και στη συνέχεια με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, από κάλαντα και τραγούδια Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Τα παιδιά που εισέπραξαν δυνατό χειροκρότημα από τους παρευρισκομένους, αφού έλαβαν το κάθε ένα και από ένα δώρο από τον Ποιμενάρχη μας για την όλη τους προσπάθεια και την συμβολή τους στην εορτή, φιλοξενήθηκαν στη συνέχεια σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο μέσα σε αντίσκηνα και αφού απόλαυσαν το φαγητό τους, ψυχαγωγήθηκαν με παιχνίδια και ταχυδακτυλουργικά από ειδικό διασκεδαστή που φρόντισε να έχει για αυτά, η δραστήρια επιτροπή της κοινότητας.

Στην κατάμεστη ασφυκτικά αίθουσα, όπου σε ειδικό χώρο είχαν παρακαθίσει και οι συγγενείς και συνοδοί των μικρών μαθητών του Ζαππείου, και η λοιπή αίθουσα είχε «καλυφθεί» από ενορίτες του Αγίου Γεωργίου, ήδη είχε ξεκινήσει να σερβίρεται το λουκούλλειο εορταστικό γεύμα με την φροντίδα ειδικά επιφορτισμένων σερβιτόρων. Τα πολυάριθμα εύγευστα μεζεδάκια που συνόδευαν το κυρίως πιάτο έφεραν και πάλι την υπογραφή των ταλαντούχων στην μαγειρική νεαρών κυριών από το προσωπικό της κοινότητος, που μαζί και με τους υπόλοιπους εργαζομένους, συνέβαλαν τα μέγιστα στην άρτια διοργάνωση για μια ακόμη χρονιά, της καθιερωμένης αυτής ετήσιας εορτής.

Ευχάριστη και ψυχαγωγική διάθεση σε όλους τους φιλοξενουμένους, πρόσθεσε στη συνέχεια και ένα μουσικό πρόγραμμα από τρείς δεξιοτέχνες μουσικούς με βιολί, κιθάρα και μπουζούκι, οι οποίοι συνόδευσαν στο τραγούδι νεαρή τραγουδίστρια, σύζυγο εργαζομένου της κοινότητας, που απέδωσε γνωστά δημοφιλή τραγούδια, τα οποία τραγούδησε μαζί της και το κοινό.

Αποχωρώντας οι φιλοξενούμενοι ενορίτες, έλαβαν τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Πατρός ημών και Ποιμενάρχου, Γέροντος κ. Αποστόλου, και παρέλαβαν από ένα ημερολόγιο του νέου έτους, ευχόμενοι να αξιώσει ο Κύριος, να εορτάσουν και του χρόνου πάλι με υγεία, την Γέννηση του.

Σύνταξις: Γεώργιος Κιοσέογλου                                            Μακροχώριον, 15η Ιανουαρίου 2019

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*