ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2011 ΣΤΟ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΕΡΚΩΝ

δρ Αντ. Χατζόπουλου

H κοινότητα Μακροχωρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων  γιόρτασε  και  φέτος την εορτή των Χριστουγέννων  σύμφωνα με την ιδιαίτερη παράδοση των τελευταίων  60 ετών. Μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του νέου Μητροπολίτη Δέρκων κυρίου Aποστόλου ακολούθησε πλούσια εόρτια  εκδήλωση στην αίθουσα της κοινότητας με την συμμετοχή πλήθους ομογενών και επισκεπτών εκ της γείτονος και του εξωτερικού.
Την αρχή έκαναν οι μαθητές και μαθήτριες της ομογένειας οι οποίοι με επιτυχία ανέβασαν το θεατρικό έργο” Η Σταχομαζώχτρα”, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του μεγάλου λογοτέχνη  Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και κατάλληλα διασκευασμένο  από την ταλαντούχο  κυρία Ειρήνη  Πουσκιούλογλου, ενεργό μέλος της κοινότητας, καθηγήτρια αγγλικής και θεατρολόγο.
Στη συνέχεια τα βλαστάρια της ομογένειας απήγγειλαν χριστουγεννιάτικα ποιήματα και  έψαλαν  παραδοσιακά κάλαντα συνοδεία πολίτικης λύρας και κανονάκι  που έπαιξε η δεξιοτέχνης  Φωτεινή Κοκκάλα, μουσικολόγος. Η κυρία Ευανθία Χατζηαλεξιάδου, φιλοπρόοδος δασκάλα του Ζαππείου  με συνεχείς και  εξαίρετες πρωτοβουλίες, που ειχε και την γενική έμνευση και οργάνωση και αυτής της γιορτής, τόνισε τη σημασία των κοινοτικών εκδηλώσεων γύρω από τις οποίες κινούνταν και κινείται η ζωή των ομογενών της Πόλης. Θυμήθηκε με συγκίνηση τα δικά της παιδικά χρόνια στην ίδια σκηνή, στον ίδιο χώρο. Στην ουσία η παράδοση αυτή συνεχίζεται αδιάκοπα, ανέφερε. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την στήριξη προς την  κοινότητας και ιδίως  για την  πατρική του αγάπη και μέριμνα.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης σε σύντομη προσλαλιά του αναφέρηκε  στην παράδοση της ιστορικής κοινότητας της Μητροπόλεως, στο Μορφωτικό Σύνδεσμο, στη θεατρική ομάδα που υπήρχε, αλλά  και στη δυνατότητα ανασύστασης και δραστηριοποίησής του. Η κοινότητα Μακροχωρίου, είπε, ήταν και  είναι παρούσα στην ζωή της Ομογένειας. Μίλησε για την μακραίωνη παράδοση του Γένους που δεν σταμάτησε ποτέ να  δημιουργεί πολιτισμό στην Πόλη μας, πάντα υπό την σκέπη των πτερύγων της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. “Είναι τα πρώτα μου Χριστούγεννα ως ποιμενάρχου της Μητρoπόλεως  Δέρκων, την οποία η Μητέρα Εκκλησία υπό την Σεπτή Κορυφή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου αποφάσισε να ποιμαίνω και θα κάνω το παν για να τιμήσω την επιλογή της” είπε συγκινημένος. Αναφέρθηκε στην λαμπρή  προσωπικότητα του παρόντος στην εκδήλωση Καρδιοχειρουργού κ. Αυξεντίου Καλαγκού, εκλεκτού τέκνου της κοινότητας του Αγίου Στεφάνου, που τιμά ανά τον κόσμο την Ρωμηοσύνη της Πόλης. Τον ευχαρίστησε για την  παρουσία του, όταν ευρίσκεται στην Πόλη στις ιερές ακολουθίες και τις εκδηλώσεις της Μητροπόλεως Δέρκων. Ο Σεβασμιώτατος, τέλος, ευχαρίστησε τα παιδιά της θεατρικής ομάδας  και όλους τους συντελεστές της όμορφης εκδήλωσης, τους παράγοντες της κοινότητας, τους φιλοξενούμενους και τους ενορίτες  και εν  συνεχεία διένειμε πλούσια δώρα τόσο στα παιδιά της θεατρικής ομάδας όσο και στις επικεφαλής  διοργανώτριες της εκδήλωσης.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*