ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΕΩΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ

DSC05689

Στις 8 Μαΐου 2016 την Κυριακή του Θωμά στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Θεραπείων έγινε η χειροτονία του διακόνου της Μητροπόλεως Δέρκων Αδαμάντιου Κοκκινάκη σε ιερέα από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο. Στη χειροτονία έλαβαν μέρος ο Αρχιμ. Χρύσανθος Δημητριάδης προϊστάμενος του ναού αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου, ο Αντώνιος Καρατζίκος ιερατικός προϊστάμενος του ναού της αγίας Παρασκευής Βουγιούκδερε, οι διάκονοι Παΐσιος Κοκκινάκης (αδελφός του χειροτονηθέντος ιερέως) Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πορφύριος Καρατζίκος της Μητροπόλεως Δέρκων. Έψαλαν ο Άρχων Πρωτοψάλτης του ναού της Αγίας Παρασκευής Θεραπείων Αντώνιος Χατζόπουλος, ο Άρχων Λαμπαδάριος της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Αντώνιος Παριζιάνος, ο Γεώργιος Πριβίλοβιτς, ο Βασίλειος Χαραλαμπόπουλος και η Ιωάννα Γρηγοριάδου. Συμπροσευχήθηκαν στο Ιερό Βήμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντίνος, ο οποίος συνεχίζει με το κύρος και το σεβασμό που εμπνέεινα παρευρίσκεται στις κυριότερες ακολουθίες και εκδηλώσεις που τελούνται στη Μητρόπολη Δέρκων,και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας. Στη χειροτονία παρευρέθηκαν ακόμη οφφικίαλοι, καθηγητές, ιατροί, επιχειρηματίες, οι ολίγοι εναπομείναντες Θεραπεινοί και πιστοί από διάφορα μέρη της Πόλης και από την Ελλάδα.DSC05719

Ο νέος ιερέας είναι 33 ετών, έχει σπουδάσει Θεολογία και είναι έγγαμος. Από την αρχή προοριζόταν να αναλάβει καθήκοντα στο μεγαλοπρεπή και ιστορικό ναό της αγίας Παρασκευής Θεραπείων, που κτίστηκε την περίοδο του Τανζιμάτ το 1857 και δεν είχε ιερέα τατελευταία δύο χρόνια. Το ναό υπηρέτησαν αξιόλογοι ιερείς μεταξύ των οποίων από το 1925 έως το 1951 ο Αρχιμ. Αθανάσιος Βροντόλαλος από τη Νίσυρο, γνωστός ως παπά Θανάσης αυστηρός τηρητής της εκκλησιαστικής τάξης και των ηθών, ο Αχιλλέας Κορδελίδης που καταγόταν από το Βαλατά από το 1952 έως το 1973, τον οποίο διαδέχθηκε ο Ίμβριος ιερέας Νικόλαος Παλαιολόγος, με την πρεσβυτέρα του Βασιλική που προσέφεραν πολλά στην κοινότητα Θεραπείων και στην ομογένεια της Πόλης, έως το θάνατό του το 2006.

Η κοινότητα Θεραπείων απέκτησε ιερέα και πρεσβυτέρα τη Βεατρίκη Τσιόλχα θεολόγο από τη Θεσσαλονίκη. Η χαρά των ολίγων κατοίκων της κοινότητας ήταν απερίγραπτη καθ΄όλη τη διάρκεια της θείας λειτουργίας και της χειροτονίας. Μετά την απόλυση ακολούθησε στον αυλόγυρο του ναού γεύμα αγάπης.

Πασχάλης Βαλσαμίδης

Επίκουρος Καθηγητής

Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*