ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ 2014 – 2015 ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΔΕΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο των όλων Θεός,  μας αξίωσε και φέτος, εν υγεία να εορτάσουμε το Άγιο Δωδεκαήμερο στη θεόσωστη  επαρχἰα των Δέρκων στην Πόλη μας. Οι 12 αυτές ιερές και χαρμόσυνες μέρες, με τον συμβολικό αυτό αριθμό,   ξεκινούν μεν από την παραμονή  της εορτής των Χριστουγέννων,  τον μήνα Δεκέμβριο,  επισφραγίζονται δε  με την εορτή των Θεοφανείων του μηνός Ιανουαρίου,  αλλά θα μπορούσαμε να πούμε και με αυτήν του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή  παρατηρούμε ότι μια από τις αρχαιότερες εορτές της ενωμένης  Εκκλησίας ήταν τα  Επιφάνεια, που ξεκίνησαν να εορτάζονται στη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου περί τα τέλη του 3ου αιώνα.  Δύο τινά εορτάζονταν κατά την ημέρα αυτή της 6ης Ιανουαρίου: η Γέννηση του Χριστού και η Βάπτισή του. Και έχει λογική εξήγηση ο κοινός αυτός  εορτασμός, αν σκεφτεί κανείς ότι η καθεαυτού δημόσια δράση του Ιησού Χριστού ξεκινά με την Βάπτισή του στην ηλικία των 30 περίπου ετών, αφού είχε δώσει,  όπως ήταν φυσικό, πολλά «δείγματα γραφής» της  θεότητός του,   ήδη από την παιδική του ηλικία.  Επήλθε όμως ο διαχωρισμός της Γεννήσεως και της Βαπτίσεως λίγες δεκαετίες μετά, πρώτη φορά στην Ρώμη. Έκτοτε έχουμε   το Άγιο 12ήμερο.   Η Αρμενική Εκκλησία και οι εδώ συμπολίτες μας Αρμένιοι συνεχίζουν την αρχαία  αυτή παράδοση του κοινού εορτασμού  της αδιαιρέτου Εκκλησίας, έχοντας στις Ακολουθίες τους πολλές προτάσεις και ευχές  στην ελληνική γλώσσα.

2014-2015-mid

 

Μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη  στις Εκκλησίες της ιστορικής Μητροπόλεως  μας. Ο  Σεβ. Γέρων Ποιμενάρχης Δέρκων  κ.κ. Απόστολος, ως λειτουργός του Υψίστου και εις τύπον Χριστού δίδει το παρόν σε όλες ανεξαιρέτως τις Ακολουθίες της περιόδου αυτής. Στα  ιερά τεμένη της Επαρχίας του και του Γένους. Παραμονή Χριστουγέννων στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Θεραπειών, Χριστούγεννα στον Άγιο Γεώργιο Μακροχωρίου, κατά τον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Βασιλείου  στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου εν συνεχεία    επί τη ενάρξει του νέου έτους και  κατά την  κοπή της βασιλόπιτας υπό της Σεπτής Κορυφής υπέβαλε τα σέβη του μεθ’ όλων των Αρχιερέων στον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας. Την κυριώνυμο ημέρα της Περιτομής του Χριστού και του Αγίου Βασιλείου και πάλι στα Θεραπειά,  κατά δε την παραμονή των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου. Την ημέρα των Φώτων στον Άγιο Στέφανο της ομώνυμης ιστορικής συνοικίας, με την παραδοσιακή κατάδυση  του σταυρού στα παγωμένα αλλά αγιασμένα πολλαπλώς ύδατα της Προποντίδος, όπου μόνον ένας ομογενής  νέος εν μέσω ψύχους, αλλά με θερμή  πίστη  τόλμησε και ανέσυρε τον  Σταυρό από την θάλασσα, λαμβάνοντας εν συνεχεία από τον Σεβασμιώτατο, στο Ναό, χρυσό σταυρό ως ευλογία.  Με τον θείο λόγο του  πάντα    παρηγορητικό, περιεκτικό και   πατρικό.  Φέτος τίμησαν με  την παρουσία τους την Μητρόπολή μας   και οι  Σεβασμιώτατοι, προσκεκλημένοι του  Δεσπότη μας,  Αρχιερείς: ο Σεβ.  Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και ο Σεβ. Προικοννήσου κ. Ιωσήφ. Ο μεν κατά τον Εσπερινό και την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Στεφάνου στον  πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, ο δε στον επίσης  εορτάζοντα  Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Γενήμαχαλλε (Νέα Συνοικία). Εν φιλία και αγάπη πλαισιώνουν τον επιχώριο Αρχιερέα, λειτουργούν, κηρύττουν, σέβονται και αγαπούν τον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την Ομογένεια.  Οι πιστοί, το σώμα της Εκκλησίας μας  ευφραίνονται  ψυχή τε και σώματι   στις ιερές τούτες Ακολουθίες του Αγίου Δωδεκαημέρου:  προσεύχονται, μεταλαμβάνουν  και ελπίζουν.  Και στην τέλεση των εορταστικών συνάξεων και εθίμων. που τις  περιβάλλουν είναι επίσης παρόντες: στα γεύματα της αγάπης που παρατίθενται για όλους τους πιστούς,   την ημέρα των Χριστουγέννων στο Μακροχώρι και την Κυριακή προ των Φώτων στον Άγιο Στέφανο,  αλλά και  στην  εόρτια εκδήλωση των μαθητών της Ομογένειας με μικρά σκετς και απαγελλίες  ποιημάτων  από τους διδασκομένους στα Εκπαιδευτήρια της Πόλης, που πραγματοποιήθηκε την ημέρα της Γεννήσεως στην Κοινότητα Μακροχωρίου, αλλά και  στην ευλογία και διανομή της Βασιλόπιττας σε όλους τους Ναούς της Μητροπόλεως κατά στις δεξιώσεις μετά την Θ. Λειτουργία.

 

Είναι   εντυπωσιακό το γεγονός ότι  με την λήξη του Δωδεκαημέρου και  με την εορτή του  Προφήτου και ασκητού Τιμίου Ιωάννου του Προδρόμου ξεκινά τρόπον τινά ο κύκλος των Ασκητών Αγίων του Ιανουαρίου, που εναλλάσσονται εορταστικά  με   Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας και με Μάρτυρες.  Συν τοις άλλοις τιμά η Εκκλησία μας   τον μήνα αυτό,  τον   Άγιο  Γρηγόριο  Νύσσης,   τον  Άγιο  Θεοδόσιο  τον  Κοινοβιάρχη,  τους Αγίους   Μάρτυρες Τατιανή, Ερμύλο και  Στρατονίκη, τους  Αγίους  Αββάδες, τον Άγιο Παύλο  τον Θηβαίο,  τον Άγιο  Αντώνιο, τον  Άγιο  Αθανάσιο, τον  Άγιο  Κύριλλο, τον Άγιο Μακάριο τον Αιγύπτιο, τον Άγιο Ευθύμιο, τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, τον  Άγιο Γρηγόριο Κων/πόλεως, την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τον Εφραίμ τον Σύρο και εν κατακλείδι τους Τρείς Ιεράρχες. Αυτό είναι  το  «τρίπτυχο»  της   Εκκλησίας μας: Μάρτυρες, Ασκηταί, Πατέρες. Να μας αξιώνει ο Χριστός επί πολλά έτη να  «επισφραγίζουμε  τον ύμνο, και να προεξάρχουμε  της πανηγύρεως» της Εκκλησίας μας εν ειρήνη και ομονοία.

Αντώνιος Χατζόπουλος, Πόλη, Ιανουάριος 2015

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*