ΤΕΤΡΑΠΛΟΣ ΘΕΡΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΕΡΚΩΝ

To Γενέθλιο του Τιμίου  Προδρόμου, οι  μνήμες των Αγίων 12 Αποστόλων,
της Αγίας  Κυριακής και  της Αγίας Παρασκευής

therinos-02Μετά από τρείς σχεδόν δεκαετίες και ολίγες ημέρες μετά την εορτή του Γενεθλίου  του Προδρόμου αξιώθηκα και πάλι να επισκεφτώ το Μουσείο του Topkapı της Πόλης  για να θαυμάσω   τα εκθέματα, αλλά κυρίως για να προσκυνήσω και πάλιν τον δεξιό βραχίονα  του  Αγίου σε σχήμα ευλογίας, αλλά και μέρος της τίμιας κάρας του, που εκτίθενται εκεί και  τα οποία όπως είναι φυσικό  για μας τους Ορθοδόξους έχουν ανεκτίμητη αξία. Είναι τα μοναδικά ιερά Λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου,  που σώζονται στην Πόλη μας, όπου ένας και μόνος ιερός Ναός τιμάται  στο Γενέθλιό  του.  Είναι ο Ναός του Αγίου Ιωάννου στην Νέα Συνοικία του Βοσπόρου (YENİMAHALLE)  της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων, στην θρακική ακτή, όπου με κατάνυξη ιερά και αρμόζουσα στον μείζονα τον Προφητών  Άγιο τιμήθηκε και φέτος στις 24 Ιουνίου η επέτειος  της Γεννήσεώς του, με πανηγυρική αρχιερατική θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, που τελέστηκε  προεξάρχοντος του Σεβ. ποιμενάρχου  Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου. Ικανοί πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό  προσήλθαν στην ακριτική  Κοινότητα   για να προσευχηθούν και να λάβουν την χάρη του  λαοφιλούς στο χριστιανικό κόσμο Αγίου, καθότι εκατομμύρια πιστοί  όλων των δογμάτων φέρουν το άγιο όνομά του. Ας σημειώσουμε ότι και χιλιάδες μουσουλμάνοι φέρουν το όνομα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου που αποκαλείται τουρκιστί Yahya  Peygamber  δηλ.  με την προσωνυμία Peygamber που  χρησιμοποιείται  για τον Προφήτη τους, για τον Ιησού Χριστό, αλλά και για όλους τους Αγίους της Παλαιάς Διαθήκης. Ο τιμώμενος Άγιος Ιωάννης ο θεοπόθητος (Δοξαστικό των Αίνων της εορτής) έδωσε πλούσια την χάρη του στους πιστούς, οι οποίοι ποτίστηκαν με τα ιερά νάματα της πίστεώς μας. Στη  δεξίωση που ακολούθησε συμμετείχε όλο   το εκκλησίασμα, το οποίο  στηρίζει με την παρουσία του την ακριτική αυτή Κοινότητα.

therinos-01

Ο εορτασμός του Αγίου Προδρόμου είχε συνέχεια κατά την ίδια ημέρα το απόγευμα στο φερώνυμο  ναίδριο του Αγιάσματός του, που είναι λαξευτό σε βράχο, στην Κοινότητα Θεραπειών.  Το Αγίασμα αυτό βρίσκεται  σε μικρή απόσταση   από τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, αλλά  και από τον χώρο του πάλαι ποτέ μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου,  που είχε κατεδαφιστεί  τη επεμβάσει των αρχών.  Σύμφωνα με την υπάρχουσα επιγραφή  το Αγίασμα  κτίστηκε το  1864, ανακαινίστηκε όμως προσφάτως με συνδρομή πιστών της ομογένειας.  Προφανώς η ημερομηνία δεν αφορά το κτίσιμο αλλά την τότε  ανακαίνιση, δεδομένου ότι τα περισσότερα αγιάσματα είναι της βυζαντινής περιόδου. Αποτελεί περίτρανη απόδειξη της  πίστης της πολίτικης χριστιανοσύνης, ή οποία άντεξε στο χρόνο, μετά από κακουχίες και πιέσεις και τώρα  φροντίζει και πάλι και συντηρεί όλα τα ιερά σκηνώματα της Ορθοδοξίας στην Πόλη των πατέρων μας. Κάτοικοι  της περιοχής μας ανέφεραν ότι το ύδωρ του Αγιάσματος αυτού πριν από αρκετά χρόνια και κατά την οικοδόμηση των γύρω χώρων, διοχετεύτηκε αυθαίρετα  προς άγνωστη κατεύθυνση. Ως αποτέλεσμα   τούτου  οι σημερινοί πιστοί στερούνται των ναμάτων του αγιασμένου ύδατος, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Άγιο  Ιωάννη τον Βαπτιστή. Την  ιερά Παράκληση του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου  και την  αρτοκλασία στο πανηγυρίζον τούτο γραφικό Ιερό Αγίασμα του Γενεθλίου του Προδρόμου τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας  κ. Μάξιμος μετά του εκ Κρήτης Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Λαδουκάκη.  Οι πιστοί της περιοχής αλλά και οι κάτοικοι, είχαν την δυνατότητα να προσευχηθούν και πάλι κατά την μνήμη του Αγίου και να ανάψουν τα κανδήλια του Αγιάσματος. Είναι σημαντική  άλλωστε η σύνδεση του ιερού Αγιάσματος με την αγιαστική χάρη των υδάτων του Ιορδάνη ποταμού, δια των οποίων ο Άγιος Ιωάννης αξιώθηκε να βαπτίσει τον Χριστό.  Ο Δεσπότης μας, μετά  την Απόλυση  διένειμε τον ευλογημένο άρτο, αλλά και τα κεράσματα, προσφορά των ενοριτών, προς όλους τους προσελθόντας στον ιερό χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και  μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής παρακολούθησαν με σεβασμό και με ενδιαφέρον την ιερή Ακολουθία   συνεορτάζοντας τρόπον τινά  την μνήμη του Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου, που τον ευλαβούνται επίσης, όπως προαναφέραμε.

therinos-03

Η Ιερά μνήμη των Αγίων  12 Αποστόλων και τα ονομαστήρια του Σεβ. Ποιμενάρχου μας. Μεγαλοπρεπώς τιμάται κάθε χρόνο ημέρα των Αγίων Αποστόλων στην Μητρόπολή μας. Η εορτή αυτή είναι μεν  αφ΄ εαυτής εξαιρετικά σημαντική, λόγω του γεγονότος ότι είναι από τις μεγάλες  εορτές της Ορθοδοξίας,  των οποίων προηγείται νηστεία, όπως αυτή του Πάσχα, των Χριστουγέννων και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προσλαμβάνει όμως και μία άλλη διάσταση καθότι κατά την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστήριά του Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Απόστολος.  Την  προηγούμενη της εορτής τούτης, ημέρα  της 29ης Ιουνίου, η Εκκλησία τίμησε τους πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, οι οποίοι επίσης συγκαταλέγονται στους Δώδεκα και ο εορτασμός τους συνεχίζεται κατά το τυπικό της Εκκλησίας και την 30ή Ιουνίου. Οι   Άγιοι Πατέρες τίποτα δεν άφησαν στην τύχη και οι εορτασμοί της Εκκλησίας διδάσκουν με τον τρόπο τους  την πίστη και την αγάπη προς το Θεό και προς τους συνανθρώπους μας. Στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής στα Θεραπειά   με την παρουσία και  ευλογία των ιερών λειψάνων των Δώδεκα Αποστόλων τελέστηκε την  Δευτέρα το εσπέρας  και μέχρι το μεσονύχτιο με εκκλησιαστική κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια η καθιερωμένη ιερή Αγρυπνία, κατά την οποία χοροστάτησε ο εορτάζων ποιμενάρχης  Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος συμπαραστατούμενος από πολίτες και αγιορείτες κληρικούς. Την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος, ενώ στο Ιερό Βήμα συμπροσευχήθηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες   Νικαίας Κωνσταντίνος και Προύσης Ελπιδοφόρος.  Είναι  γεγονός πλέον η αναβίωση των ιερών αγρυπνιών  στην Πόλη και ειδικά στη Μητρόπολή μας, όπου  η μακραίωνη  παράδοση   είχε ατονίσει  από τις αρχές του 19ου αιώνα και μετά, λόγω των περιστάσεων. Το πρωί της   κυριώνυμου  ημέρας  με λειτουργό τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη κ. Απόστολο τελέστηκε  πανηγυρική θεία Λειτουργία της Εορτής,  κατά την οποία τον Γέροντα συνεχάρη με σύντομη προσλαλιά εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου ο Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος. Ο Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος  με την αντιφώνησή του  ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο της Α.Θ.Π., αλλά και  το πολυπληθές εκκλησίασμα που προσήλθε στον ιερό ναό, κατά τους εορτασμούς, αναφερόμενος ενδελεχώς στους εορτάζοντας Αγίους Αποστόλους και την σύνδεσή του με το σήμερα.  Στις παραπάνω ακολουθίες έψαλαν χορωδιακά ιεροψάλτες της Μητροπόλως Δέρκων,   οι οποίοι απέδωσαν,  συν τοις άλλοις, αργά μουσικά μέλη, όπως   Κεκραγάρια,   Πολυέλαιο,   Πασαπνοάρια, κ.ά. Ο εορτάζων Ποιμενάρχης Σεβ. Γέρων κ. Απόστολος, τέλος,   παρέθεσε πλούσιο γεύμα στον κήπο του Ναού  προς όλους  τους προσελθόντας. Όλοι του ευχήθηκαν   « Έτη πολλά Σεβασμιώτατε»!

therinos-05

Δυο σημαντικές Αγίες της εποχής των διωγμών της του αρχεγόνου Χριστιανισμού, η Αγία Κυριακή  και η Αγία Παρασκευή τυγχάνουν ιδιαίτερης ευλάβειας από τους πιστούς της Μητροπόλεως Δέρκων: στις δύο όμορες Κοινότητες των Θεραπειών και του Βαθυρρύακος  οι αντίστοιχοι ενοριακοί ναοί είναι αφιερωμένοι στην  Αγία  Παρασκευή, στην δε Μητρόπολη Δέρκων δύο ιερά Αγιάσματα είναι αφιερωμένα στην Αγία Κυριακή. Στην εορτή της πολιούχου Αγίας Παρασκευής θα αναφερθούμε προσεχώς, μετά τον εορτασμό της μνήμης της στις 26 Ιουλίου.

therinos-06

Κατά την ημέρα της εορτής της δημοφιλούς Αγίας της εποχής των διωγμών Κυριακής (3ος αι. μ.Χ.), στις 8 Ιουλίου   στο  φερώνυμο γραφικό Αγίασμά της, που βρίσκεται στην περιοχή Κιρέτσμπουρνου, στην παραλία του Βοσπόρου, μεταξύ Θεραπειών και Βαθυρρύακος τελέστηκε υπαίθριος ιερός αρχιερατικός Εσπερινός της Αγίας Κυρικαής μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου. Στο   Αγίασμα  του Κιρέτσμπουρνου προσήλθαν δεκάδες πιστοί από την περιοχή και από άλλες περιοχές της Πόλης με αγάπη και σεβασμό προς την Αγία. Επάνω από την πύλη εισόδου υπήρχε   μαρμάρινη επιγραφή  με εγχαραγμένο σταυρό που ανέφερε:« AYİA KİRYAKİ 27.7.1970 Π.Φ.» και η οποία αντικαταστάθηκε μετά από επισκευές, από  νέα επιγραφή,  που αναγράφει ελληνιστί Ιερόν Αγίασμα Αγίας Κυριακής. Την κυριώνυμο  ημέρα της εορτής στο   Αγίασμα της Αγίας Κυριακής του βουνού των Θεραπειών, τελέστηκε πανηγυρική υπαίθρια θεία Λειτουργία  μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου. Τον θείο λόγο κήρυξε προτροπή του Σεβασμιωτάτου ο υπό της Μητροπόλεως φιλοξενούμενος π. Γεώργιος Λαδουκάκης. Δεκάδες πιστοί εκκλησιάστηκαν και φέτος λαμβάνοντας την πνευματική τροφή της Αγίας μας Εκκλησίας, ενώ για την υλική μερίμνησε το ζεύγος Γ. και Μ. Σαπουντζή, προσφέροντας πλούσια εδέσματα στους πιστούς. Ας σημειωθεί ότι οι ίδιοι συντηρούν καθ’ ὀλο το έτος το εκκλησάκι και τον περιβάλλοντα χώρο του. Επάνω από την πύλη εισόδου  του παρεκκλησίου υπάρχει  μαρμάρινη μικρή δίγλωσση επιγραφή  με εγχαραγμένο σταυρό που αναφέρει: «ΑΥİA KİRİAKİ AYAZMASI ΑΓΙΑΣΜΑ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 1864». Το Αγίασμα της Αγίας Κυριακής των Θεραπειών σύμφωνα με μαρτυρίες των πιστών της περιοχής υπήρξε επί πολλούς αιώνες επίκεντρο  ετήσιας πανηγύρεως κατά την μνήμη της Αγίας Κυριακής και προσέρχονταν σ’ αυτό  χιλιάδες πιστοί από όλες τις περιοχές της Πόλης. Πρόσβαση υπήρχε και από θαλάσσης, με βάρκες,  οι οποίες μέσω ενός παρακείμενου ρύακος προσέγγιζαν το γραφικό εκκλησάκι. Εδώ και τρία χρόνια τολμώ να πω ότι αναβιώνει και πάλι η εορτή αυτή με την λίαν σημαντική αρωγή  των πιστών  και με την ευλογία και προτροπή  του Σεβασμιωτάτου.

Η μνήμη της πολιούχου του Μητροπολιτικού Ναού τ Αγίας Παρασκευής εορτάστηκε με ξεχωριστή λαμπρότητα κατά την Κυριακή, 26η Ιουλίου 2015. Η ομογένεια της Νέας Ρώμης της Κωνσταντινουπόλεως  τιμά  με σεβασμό την οσιοπαρθενομάρτυρα της Ρώμης   Αγία Παρασκευή που έζησε και μαρτύρησε στη  Ρώμη, κατά την εποχή του Αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου κατά τον 2ο αιώνα. Στην Πόλη μας πολλοί Ναοί και Αγιάσματα τιμώνται στο άγιο όνομά της. Ο Ναός της Αγίας Παρασκευής Θεραπειών είναι κτισμένος πάνω σε προϋπάρχοντα βυζαντινό ναό, όπως μαρτυρούν τα κιονόκρανα που σώζονται, καθώς και οι μαρμάρινες βάσεις του εσταυρωμένου στο ιερὀ Βήμα. Οι πιστοί  προσερχόμενοι προς τις ακολουθίες  ζητούν την χάρη του Θεού και την μεσιτεία  της,  ιδιαιτέρως κατά την  ημέρα  του εορτασμού της ετήσιας μνήμης της. Αφ’ εσπέρας τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου με συμμετοχή κληρικών της Μητροπόλεως και πλήθους προσκυνητών, από την Πόλη και το εξωτερικό. Κατά τον Εσπερινό της εορτής έψαλε εμμελώς χορός ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Πρεβέζης Νεκταρίου Θάνου  με την συμμετοχή ιεροψαλτών του Ναού. Μετά το τέλος του Εσπερινού ακολούθησε πλούσιο μουσικό πρόγραμμα ομίλου μαθητών, μαθητριών  και νέων της Πρεβέζης υπό την διεύθυνση μουσικοδιδασκάλων, αλλά και με την συμμετοχή κληρικών της Μητροπόλεως Πρεβέζης. Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, προσκληθείς υπό του Ποιμενάρχου μας λειτούργησε  την Κυριακή, την κυριώνυμο ημέρα  της εορτής, ευλόγησε τους πιστούς, κήρυξε τον θείο λόγο και εν κατακλείδι  ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη για την πρόσκληση  ευχόμενος υγεία και ευλογία Θεού. Ο Ποιμενάρχης κατά την ημέρα ταύτη λειτούργησε σε παρακείμενο Ναό της Επαρχίας Δέρκων, στην Αγία Παρασκευή της Κοινότητος Βαθυρρύακος (Büyükdere). Στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής παρέστη συμπροσευχόμενος  εκ του ιερού Βήματος ο Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας κ. Κωναταντίνος.  Ικανοποιητική υπήρξε η συμμετοχή των πιστών τόσο εκ της Πόλεως όσο και εκ του εξωτερικού. Κατά την φετινή χρονιά την Αγία Παρασκευή Θεραπείων επισκέφτηκε όμιλος προσκυνητών εκ Πρεβέζης, καθηγητές εκ της Πόλεως, καθώς και η γνωστή  αμερικανίδα συγγραφέας-εκπαιδευτικός Νεκταρία Πέτρου, της οποίας το υπό έκδοση μυθιστόρημα, διαδραματίζεται στην Πόλη μας και περιέχει συν τοις άλλοις   χαρακτήρες της πολίτικης ρωμιοσύνης.Μετά την λήξη των  πανηγυρικών ακολουθιών της Αγίας Παρασκευής,  κατά την παραμονή και κατά την Κυριακή, παρατέθηκαν  πλούσιες   δεξιώσεις   στις  οποίες συμμετείχε όλο το εκκλησίασμα.

δρ Αντώνιος Χατζόπουλος, 31 Ιούλιου  2015 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*