Σύντομο χρονικό της επισκέψεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου στην Ενορία Αρχαγγέλου Μιχαήλ/Αγίου Δημητρίου στο Aachen της Γερμανίας

22.10 2013 Άφιξη του Σεβασμιωτάτου στο αεροδρόμιο Κολωνίας/Βόννης
Τον υπεδέχθησαν ο Θεοφ. Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος και ο Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Βασιλάκης.
Κατέλυσε στο ξενοδοχείο Aquis Grana στο κέντρο της πόλεως.

23.10.2013 (π.μ.) – Αναχώρηση του Σεβασμιωτάτου για τη Βόννη, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, συνοδευομένου υπό των Επισκόπου Λεύκης κ. Ευμενίου, Πρωτοπρ. π. Μιχαήλ Κανιαδάκη και κ. Νικηφόρου Ψυλλάκη.
– Το Σεβασμιώτατο και τη συνοδεία του υπεδέχθησαν εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, απουσιάζοντος εν Ελλάδι, ο Θεοφ. Επίσκοπος Αριανζού κ. Βαρθολομαίος και ο Πρωτοσύγκελλος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Κουτσουρίδης.
– Προσκύνημα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος και μετά από σύντομη ξενάγηση προσεφέρθησαν καφές και γλυκίσματα.

(μ.μ.) – Αναχώρηση για την Κολωνία
– Επίσκεψη της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
– Συνάντηση με τον Προϊστάμενο της Ενορίας Αιδεσιμολ. π. Μιχαήλ Σαρρή.
– Ξενάγηση στο Ιερό Ναό και παράθεση γεύματος σε παρακείμενο του Ιερού Ναού ελληνικό εστιατόριο.
– Επίσκεψη στον παγκοσμίου φήμης Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας και περιήγηση στην πόλη.
– Αναχώρηση για το Άαχεν αργά το απόγευμα.

24.10.2013 (π.μ.) – Αναχώρηση του Σεβασμιωτάτου και των συνοδών αυτού για Βρυξέλλαις, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.
– Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Παντελεήμων μετά των Βοηθών Επισκόπων του, Θεοφιλεστάτων Ευμενείας κ. Μάξιμο και Σινώπης κ. Αθηναγόρα, επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο και τη συνοδεία του.
– Ο υψηλός επισκέπτης και η συνοδεία του εξeναγήθησαν στο Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας και στους χώρους του Μητροπολιτικού Οίκου.
– Εν συνεχείᾳ παρετέθη γεύμα προς τιμήν του  Γέροντος Δέρκων σε ελληνικό εστιατόριο πλησίον της Ιεράς Μητροπόλεως.

(μ.μ.) – Επίσκεψη καί περιήγηση στο κέντρο της πόλεως των Βρυξελλών.
– Αναχώρηση για το Άαχεν αργά το απόγευμα.

25.10.2013, Παρασκευή, παραμονή της ιεράς μνήμης του Αγίου Δημητρίου

(π.μ.) Ο Σεβασμιώτατος Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος με τη συνοδεία του επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της επιχειρήσεως του επιτυχεμένου ομογενούς κ. Βασιλείου Λαζαρίδη στο προάστιο του Άαχεν Roetgen. Ο κ. Λαζαρίδης και η σύζυγός του Ursula υπεδέχθησαν το Σεβασμιώτατο με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, τον ξενάγησαν στην έκθεση της επιχειρήσεως και του πρόσφεραν συμβολικά δώρα αγάπης, σεβασμού και ευχαριστίας για την επίσκεψή του.

(βράδυ)  Ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός

Στό μεγαλοπρεπή βυζαντινό και κατανυκτικό Εσπερινό στη Βασιλική του Αρχαγγέλου Μιχαήλ/Αγίου Δημητρίου στην ομώνυμη Ενορία του Ακυϊσγράνου (Άαχεν) της Γερμανίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, περιστοιχούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Βοηθούς Επισκόπους Σινώπης κ. Αθηναγόρα (Ι. Μ. Βελγίου), Πατάρων κ. Ιωσήφ ( Ι. Μ. Μπουένος Άϊρες, Αργεντινή), Αριανζού κ. Βαρθολομαίο και Λεύκης κ. Ευμένιο, Αρχιερατικό Προϊστάμενο της Ενορίας, και από δεκαπέντε Ορθοδόξους Ιερείς από Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ελλάδα.

Ο υπερμεγέθης Ιερός Ναός στην „καρδιά“ της πόλεως κατακλύσθηκε από πλέον των 800 πιστών (εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα τρίτο ήσαν πιστοί άλλων χριστιανικών δογμάτων και ομολογιών), προερχομένων και από γειτονικές ενορίες και διάφορες εθνικότητες.

Την πανήγυρη της Ενορίας τίμησαν με την ολόθυμη παρουσία τους, όπως άλλωστε κάθε χρόνο πράττουν, ο Θεοφιλέστατος Ρ/καθολικός Επίσκοπος Άαχεν Δρ. Heinrich Mussinghoff, ο Πρόεδρος της Ευαγγελικής Εκκλησίας κ. Hans-Peter Bruckhoff διά του απεσταλμένου του πάστορος κ. Martin Obrikat, o προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού (Dom) κ. Helmut Poque, ο εκπρόσωπος της Διαχριστιανικής Επιτροπής Συνεργασίας Άαχεν (Arbeitsgemeinschaft Christlichen Kirchen) κ. Karl-Peter Küpper, ο Eπιτετραμμένος επί Διεκκλησιαστικών Θεμάτων της Ρ/καθολικής Επισκοπής Άαχεν (Ökumene Komission) Δρ. Herbert Hammans, ως και πολλά σημαίνοντα στελέχη, κληρικοί και λαϊκοί, όλων των χριστιανικών δογμάτων και ομολογιών εκ των πόλεων της Ενορίας. Ο άρτι αφιχθείς και αναλαβών τα καθήκοντά του νέος Γενικός Πρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ντύσσελντορφ κ. Γρηγόριος Δελαβεκούρας ήταν, ως είπε, αυτονοήτως παρών και συμπροσευχόμενος, όπως επίσης και ο εκρόσωπος του Αρχιδημάρχου της πόλεως, Δήμαρχος κ. Björn Jansen.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος στο κήρυγμά του (το οποίο διανεμήθηκε στους μη ελληνόγλωσσους μεταφρασμένο) αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Δημητρίου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εἰκών Χριστοῦ ὁ Ἃγιος Δημήτριος  ζῶσα καί ἒμψυχος. Ὃ,τι ἒχει ὁ Χριστός κατά φύσιν,ἒχει ὁ Ἃγιος κατά χάριν. Καί ἒχοντας τελείαν τήν μετοχήν εἰς τά παθήματα τοῦ Χριστοῦ ἒχει τώρα καί τήν μετοχήν εἰς τήν δόξαν τοῦ Χριστοῦ, εἰς τόν παράδεισον…Ὃμως, ὁ Ἃγιος Δημήτριος, καίτοι συνδοξαζόμενος ἐν ουρανῳ μέ τόν Χριστόν, δέν ἀφήνει οὐδέ στιγμήν καί ἡμᾶς τούς ἐπί γῆς ἀγωνιζομένους μικρούς ἀδελφούς του, τούς ἀποτελούντας τήν ἐπί γῆς στρατευομένην Ἐκκλησίαν».

Απευθυνόμενος προς τους ομογενείς είπε: « Συγχαίρω ἀπό ψυχῆς καί ἃπασαν τήν ἐνταῦθα προσφιλήν ὁμογένειάν μας…εἶσθε πιστοί εἰς τάς παραδόσεις τῆς ἀμωμήτου ἡμῶν πίστεως καί τοῦ εὐσεβοῦς ἡμῶν Γένους. Σᾶς καμαρώνουμε καί εἲμεθα ὑπερήφανοι διά σᾶς. Κρατεῖτε, ἀδελφοί, ἀκοίμητον τήν λαμπάδα τῆς Ὀρθοδοξίας καί τοῦ Ἑλληνισμοῦ. Μαθαίνετε στά παιδιά σας τίς παραδόσεις τῆς Ὀρθοδοξίας καί διδάξτέ τους τά ἒνδοξα Ἑλληνικά Γράμματα, τήν γλῶσσα τοῦ Εὐαγγελίου».

Κλείνοντας μετέφερε προς άπαντας την Σεπτή πατρική ευχή  και την Πατριαρχική ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου.

Μετά την απόλυση ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος, απηύθυνε γερμανιστί θερμό χαιρετισμό ειπών: «…κατά το τρέχον έτος εορτάζουν όλοι οι χριστιανοί σε παγκόσμια κλίμακα τα 1700 έτη από της εκδόσεως του Διατάγματος των Μεδιολάνων με πολυειδείς εκδηλώσεις, πολυσήμαντα Συμπόσια και πανηγυρικές Ιερές Ακολουθίες. Επίσης, πριν λίγες εβδομάδες, εορτάσαμε τα 1700 έτη από της ιδρύσεως της Ρ/καθολικής Αρχιεπισκοπής Κολωνίας. Και τα δύο αυτά μεγάλα γεγονότα αντιστοιχούν πράγματι σε μια μεγάλη, μακρά Ιστορία, που επέφερε πλούσια καρποφορία προς όφελος της Χριστιανωσύνης και του κόσμου όλου.

Ως ορθόδοξοι Έλληνες της Γερμανίας εορτάζομε, επίσης εφέτος, με ανείπωτη ευγνωμοσύνη στο Θεό και τον άνθρωπο, τα 50 έτη από της ιδρύσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς μας από το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, την 5ην Φεβρουαρίου 1962. Το προηγούμενο έτος 2012 η Ενορίας μας, εδώ στο Άαχεν, εόρτασε το δικό της 50ό Ιωβηλαίο.


Δεν ημπορούμε, βεβαίως, και δεν τολμάμε να αξιολογήσομε τη μεγάλη Ιστορία των προαναφερθέντων τεραστίων διαστάσεων και σημασίας γεγονότων με τη βραχεία 50χρονη Ιστορία της Μητροπόλεώς μας και της Ενορίας μας. Φυσικά είναι αδύνατον να συγκρίνομε τα 1700 έτη με τα 50 έτη … .
Όμως, για εμάς τους Ορθόδοξους Έλληνες η βραχεία αυτή Ιστορία των 50 ετών είναι αφαντάστως σημαντική. Αρκεί να σκεφθούμε πως ήλθαμε τότε στη Γερμανία και πως είμαστε σήμερα μετά από 50 χρόνια. Απόψε, … επιθυμώ με απλότητα, σεβασμό και ταπείνωση να αναφωνήσω ενώπιον όλων ημών:

Είμαστε υπερήφανοι και ευγνώμονες στον φύλακα Άγγελό μας, Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Είμαστε υπερήφανοι και ευγνώμονες στον προστάτη μας Άγιο Δημήτριο, τον Μεγαλομάρτυρα και Μυροβλύτη.
Είμαστε υπερήφανοι και ευγνώμονες για το 50ό Ιωβηλαίο της Μητροπόλεώςμας και για όλους εκείνους που με θείο ζήλο, απαράμιλλη καρτερικότητα και αυταπάρνηση την διηκόνησαν απ’αρχής μέχρι και σήμερον.
Είμαστε υπερήφανοι και ευγνώμονες, γιατί ζούμε σ’αυτή την πόλη και σ’αυτή τη χώρα. Στο διηνεκές θα προσευχόμαστε για το φιλόξενο γερμανικό λαό, τους Ποιμένες του και τους Ταγούς του.
Προπάντων, όμως, είμαστε ευγνώμονες και δέσμιοι της αγάπης του ΑγίουΤριαδικού Θεού για την πλούσια χάρη και ευλογία που χωρίς φειδώ μας δώρισε όλα αυτά τα χρόνια.

Είθε να συνεχίσει να μας ευλογεί και να μας αναδεικνύει άξιους και συνετούς οικονόμους της διακονίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας Του».

Και συνέχισε: «… εξ ονόματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Ενορίας Άαχεν, Ντύρεν και Χάινσμπεργκ υπόκλινομαι ενώπιον όλων ημών και σας ευχαριστώ από καρδιάς, γιατί ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας. Η αθρόα συμμετοχή σας στη μεγάλη χαρά μας αγγίζει τις καρδιές μας και μας ενδυναμώνει να συνεχίσομε τη διακονία μας και κατά την ήδη αρξαμένη δεύτερη 50ετία με την ίδια πίστη, το ίδιο πάθος, με ακράδαντη ελπίδα και προπάντων με απεριόριστη εμπιστοσύνη στη χάρη και την δύναμη του Παναγίου Τριαδικού Θεού της αγάπης και του ελέους».

Ο θεοφιλέστατος, αφού καλωσόρισε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο και τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης να προεξάρχει των ενοριακών εκδηλώσεων για το 50ό Ιωβηλαίο της Ι. Μ. Γερμανίας και τη μνήμη του Εφόρου και Προστάτου της Ενορίας Αγίου Δημητρίου και τους προσκεκλημμένους, εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του, προς Έλληνες και Γερμανούς, για τη αμέριστη συμμετοχή τους στον αγώνα και την αγωνία, στις χαρές και τις λύπες και στην προσπάθεια διαποίμανσης και πραγμάτωσης των ευγενών οραμάτων του Ορθόδοξου Ελληνισμού καθόλη τη διάρκεια της 50ετούς παρουσίας του στη Γερμανία και διεβίβασε τον εγκάρδιο χαιρετισμό και την αρχιερατική ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνου. Εν συνεχείᾳ κάλεσε στο βήμα να απευθύνουν χαιρετισμό τον Καθολικό Επίσκοπο, τον Ευαγγελικό απεσταλμένο, το Γενικό Πρόξενο και τον εκπρόσωπο του Αρχιδημάρχου Άαχεν.

Ακολούθησε η διανομή του άρτου στο Ναό και μεγάλη πλούσια δεξίωση, για όλους, στους παρακείμενους ενοριακούς χώρους.
26.10.2013 Σάββατο, ανήμερα της ιεράς μνήμης του Αγίου

Η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Την επομένη, εφέστιο ημέρα του Αγίου, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Πατάρων κ. Ιωσήφ και συμπροσευχομένων από του Ιερού Βήματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Σινώπης κ. Αθηναγόρα και Λεύκης κ. Ευμενίου.
Μετά την απόλυση ο Θεοφ. Επίσκοπος Λεύκης, ευχαρίστησε τον Άγιο Πατάρων για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και γενικώς για την ευγενή συμμετοχή του στους εορτασμούς της Ενοριακής Κοινότητος του Άαχεν και του 50ού Ιωβηλαίου της Μητροπόλεως Γερμανίας και του ευχήθηκε καλό ταξίδι στην Κορέα και καλλίκαρπο τη συμμετοχή του, ως μέλους της Αντιπροσωπείας του Σεπτού Οικουμενικού Θρόνου, στην εκεί συγκληθείσα Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών.
Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα της Ενορίας.

27.10.2013 Κυριακή, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία

O Σεβασμιώτατος Άγιος Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος προεξήρχε της κυριακά-
τικης Θείας Λειτουργίας, συνεπικουρουμένου από το Θεοφιλ. Επίσκοπο Λέυκης κ.
Ευμένιο, τον Αρχιμανδρίτη κ. Τιμόθεο Βασιλάκη και τους πρωτοπρεσβυτέρους π. Μιχαήλ Κανιαδάκη (Κρήτη) και π. Εμμανουήλ Καροφυλλάκη (Αθήνα), και εκήρυξε βαθυστόχαστον Λόγον εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος ειπών μεταξύ άλλων:
«… Τήν πόλιν αὐτήν ἐδιάλεξε ὁ Ἃγιος Δημήτριος, γιά νά ἒχει τόν οἶκον του, … αὐτόν ἐδῶ τόν περίκλητον Ναόν ἐπί τῆς γῆς, ὃπου εὑρίσκεται πάντοτε καί παρίσταται ἀοράτως. Καί σήμερον νοερῶς προχέει τά πνευματικά μῦρα του “ὡς ρεύματα ποταμηδόν“ εἰς τάς καρδίας ὃλων ἡμῶν, πού συνήχθημεν μέ εὐλάβεια πρός τόν θεόν καί τόν πανένδημον μάρτυρα Αὐτοῦ». Και συνέχισε ο Σεβασμιώτατος: «… ποῖον ἦτο τό αἲτιον πού ὁ Ἃγιος Δημήτριος ἒφθασε σέ τέτοια μέτρα ἁγιότητος … καί μάλιστα νά ῥέει κρουνιδόν ἀπό τό τίμιον λείψανόν του Ἃγιον Μῦρον … . Τό πρῶτον αἲτιον ἦτο ἡ μεγάλη πίστις του πρός τόν Ἰησοῦν Χριστόν», και συνέδεσε με αριστοτεχνικό τρόπο την πίστη του Αγίου με το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας λέγων: «… ἀκούσαμε τί εἶπε ὁ Κύριος πρός τήν ὑπ’αὐτόν θεραπευθεῖσαν αἱμοροοῦσαν “ἡ πίστις σου σέσωκέ σε“. Ετόνισε δε τη δύναμη της αγάπης στο Χριστό και τον πλησίον στην αὒξηση και ἑδραίωση της πίστεως: « … Ἡ μεγάλη ἐκείνη ἀγάπη πού γνωρίζει νά κάνῃ θυσίες καί ὑπερβάσεις διά τόν ἀγαπώμενον … τόν ἒκανε νά ὑπομένῃ τά πάντα, … τόν ἒκανε πολύ ἐλεήμονα πρός τούς πάσχοντας καί ἐνδεεῖς» και υπενθύμισε το λόγο του αποστολικού αναγνώσματος της ημέρας «“περισσεύσομεν εἰς πᾶν ἒργον ἀγαθόν καθώς γέγραπται: ἐσκόρπισεν, ἒδωκεν τοῖς πένησιν ἡ δικαιοσύνη αὐτοῦ μένει εἰς τόν αἰῶνα“» και το λόγο του Ἀποστόλου Πέτρου πού λέγει ὃτι «“ἡ ἀγάπη καλύψει πλῆθος ἁμαρτιῶν“». «… Σήμερον, λοιπόν, ὁ Ἃγιος Δημήτριος μᾶς παρακινεῖ πρός μίμησιν τῆς ἁγίας ζωῆς του, τῆς μεγάλης του πίστεως καί τῆς πολλῆς του ἀγάπης καί μυρίζει καί χρωματίζει τάς καρδίας ἡμῶν, μέ τό νοητόν μύρον τῆς χάριτός του. Τόν εὐχαριστοῦμε πού μᾶς ἀξίωσε νά συναχθοῦμε ἐδῶ εἰς τόν ἐπί γῆς οἶκον του εἰς τό Ἂαχεν, ὃπου τόν ἐπολιτογράφησε καί τόν ἒκανε δικό της ἡ εὐλάβεια τῶν προσφιλῶν ὁμογενῶν μας …»

Ο Σεβασμιώτατος, αφοῦ εὐχαρίστησε τον κυρίαρχο Ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο, κατέληξε: «Εὐχαριστῶ καί πάντας ὑμᾶς διά τήν ἀγάπην σας καί σᾶς μεταφέρω τήν σεπτήν Πατριαρχικήν εὐλογίαν τῆς Α. Θειοτάτης Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου ἡμῶν κ. κ. Βαρθολομαίου, ὁ Ὁποῖος, Θεοῦ θέλοντος, τό προσεχές ἒτος θά συμμετάσχῃ καί θά προεξάρχῃ εἰς τάς γενησομένας ἑορταστικάς ἐκδηλώσεις τῶν 50 ἐτῶν ἀπό τῆς ἱδρύσεως τῆς Θεοσώστου ταύτης Ἐπαρχίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ἐν τῃ Διασπορᾳ τῆς Εὐρώπης. Εὒχομαι ἀπό ψυχῆς ὁ Ἃγιος Δημήτριος νά μᾶς ἀξιώσῃ ἐπί ἒτη πολλά νά τελοῦμε τήν ἱεράν μνήμην του καί νά ψάλλουμε μετά τοῦ Ἁγίου Φιλοθέου Κων/πόλεως, τοῦ Κοκκίνου: «“Ρευμάτων βορβόρου με καί δυσωδίας Δημήτριε, ἀπόσμηξον δέομαι, τῶν ἀκαθάρτων παθῶν. Καί τῳ μύρῳ σου, λαμπρῶς εὐωδιάσας, Χριστοῦ μύρου ποίησον, ἂξιον σκήνωμα“».

Μετά τό πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Ευμένιος απηύθυνε, και πάλιν, εγκάρδιο χαιρετισμό και θερμές ευχαριστίες προς τον Γέροντα Δέρκων για την ευλογημένη παρουσία του στην Ενορία του Άαχεν και τον κάλεσε καταφανώς συγκινημένος να τελέσει τη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Τέλος, εψάλη ο Εθνικός Ύμνος και διενεμήθη το Αντίδωρο.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος παρηκολούθησε σύντομη παιδική εκδήλωση που είχαν ετοιμάσει για την Εθνική επέτειο οι εθελοντές παιδαγωγοί κ. Ελευθερία Μουρατίδου και κ. Γεώργιος Μπουζίδης με τα παιδιά που συμμετέχουν στα μαθητικά και καλλιτεχνικά προγράμματα εκάστου Σαββάτου στην αίθουσα της Ενορίας.
Ο Σεβασμιώτατος επήνεσε με θερμά λόγια την προσπάθεια των παιδιών, των γονέων, των παιδαγωγών και του Συλλόγου Γονέων και τους προέτρεψε να κρατήσουν ζωντανή την πίστη στο Θεό, την αγάπη προς την Εκκλησία Του και την ιστορική μνήμη του Γένους στις καρδιές των νέων γενεών των Ορθοδόξων Ελλήνων.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας παρετέθη δείπνο προ τιμήν του Σεβασμιωτάτου Αγίου Δέρκων στην κατοικία του Επισκόπου Λεύκης Ευμενίου, στο οποίο παρεκάθησαν ο Θεοφιλέστατος Ρ/καθολικός Επίσκοπος Άαχεν Δρ. Heinrich Mussinghoff μετά των Βοηθών Επισκόπων του Karl Reger και Δρος Johannes Bündges, ο Επιτετραμμένος επί Διεκκλησιαστικών Θεμάτων της Ρ/καθολικής Επισκοπής Δρ. Herbert Hammans, o Αρχιμανδρίτης, πρώην Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη (Κρήτη), κ. Τιμόθεος Βασιλάκης, οι παρεπιδημούντες, εκ Κρήτης, απόφοιτοι της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης Πρωτοπρεσβύτερος π. Μιχαήλ Κανιαδάκης και κ. Νικηφόρος Ψυλλάκης και ο εξ Αθηνών Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Καροφυλλάκης. Κατά τη διάρκεια του δείπνου συζητήθηκαν διάφορα θέματα και αντηλλάγησαν δώρα.

28.10.2013 Επίσκεψη στις πόλεις Valkenburg και Maastricht της γειτονικής Ολλανδίας.

29.10.2013 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος ανεχώρησε για την Κωνσταντινούπολη, προπεμφθής στο αεροδρόμιο της Κολωνίας/Βόννης από τον Επίσκοπο Λεύκης κ. Ευμένιο, τον π. Μιχαήλ Κανιαδάκη και τον κ. Νικηφόρο Ψυλλάκη.

Έτσι έληξε η ευλογημένη και λίαν καλλίκαρπη επίσκεψη και παρουσία του Σεβασμιωτάτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου στην αυτοκρατορική πόλη του Ἀαχεν της Γερμανίας.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*