ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΔΕΡΚΩΝ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΟΘΕΙΣΑΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑΝ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΕΡΚΩΝ “ΔΑΦΝΕΣ” (ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ, 10/01/2019)

Παναγιώτατε Δέσποτα,

Σεβασμία των Ιεραρχών χορεία,

Ευγενεστάτη κυρία Πρόξενοςτῆς Ἑλλάδος,

Εντιμολογιώτατοι Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας,

Φιλόμουσον ακροατήριον,

 

Την επομένη της ονομαστικής  εορτής της Υμετέρας Σεπτής Κορυφής, στις 12 Ιουνίου του παρελθόντος έτους 2018, δόθηκε εδώ στον φιλόξενο χώρο του Σισμανογλείου Μεγάρου, η πρώτη μεγάλη συναυλία της αρτισυσταθείσης τότε χορωδίας γυναικών της Μητροπόλεώς μας «οι Δάφνες», η οποία  αφιερώθηκε σε Σας  τον Μέγα Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σήμερον, νυν το δεύτερον, μετά από 7  μήνες και πάλιν εδώ, ενώπιόν Σας Παναγιώτατε, και ενώπιον του εκλεκτού ακροατηρίου,  με την ευγενική παραχώρηση του χώρου από την Γενική Πρόξενο κυρία Γεωργία Σουλτανοπούλου ἡ ὁποία ἀπουσιάζει διά λόγους ἀνωτέρους τῆς θελήσεώς της, την  ευχαριστώ θερμώς, οι Δάφνεςθα μας παρουσιάσουν το μουσικό τους πρόγραμμα, που αποτελείται από παραδοσιακά  τραγούδια της Ανατολής, σε τρείς γλώσσες. Έγιναν ήδη γνωστές στην Χώρα μας, μετά και από την εντυπωσιακή και επιτυχημένη  εμφάνιση σε διεθνές φεστιβάλ στα Μουδανιά. Απέσπασαν επαξίως διθυραμβικά σχόλια από τον τουρκικό τύπο, και έλαβαν μάλιστα πολυάριθμες προσκλήσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ας μου επιτραπεί να παρατηρήσω ότι κατά το επτάμηνο που μεσολάβησε έλαβαν χώρα σημαντικά εκκλησιαστικά γεγονότα, κατά τα οποία, Σείς Παναγιώτατε, με θαυμαστή πηδαλιουχία οδηγήσατε το σκάφος της Μεγάλης Εκκλησίας  εν μέσω τρικυμιών στον λιμένα τον εύδιο, ο οποίος στην περίπτωση του Ουκρανικού θέματος δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εφαρμογή του εκκλησιαστικού δικαίου που πηγάζει από τους Ιερούς Κανόνας της Εκκλησίας. Έτσι αποκατα-στάθηκε η εκκλησιαστική τάξις και είμεθα για Σας υπερήφανοι για ακόμη μια φορά. Είμεθα στο πλευρό Σας διαχρονικώς, ο κλήρος και ο λαός, ο εντός και εκτός των συνόρων και εμπιστευόμαστε απόλυτα στον σοφό μας Πατριάρχη. Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο άλλωστε ήταν και είναι υπέρ της αρμονικής συμβιώσεως και της συνεργασίας όλων ανε-ξαρτήτων των λαών, των εγγύς και των μακράν.

Στην έδρα του,  στην Πόλη μας, οι Ορθόδοξοι, οι πολίτες που είναι ταυτόχρονα και κοσμοπολίτες, ζούσαν και ζουν πάντα αρμονικά με όλους τους λαούς. Η φράση-μαρτυρία του Μανουήλ Γεδεών «Οι εν Κωνσταντινουπόλει Χριστιανοί και Μωαμεθανοί εκτιμώμεν και ηγαπώμεν αλλήλους», που γράφτηκε, όταν ο ίδιος ήταν υπερογδοηκοντούτης, απηχεί την πραγματικότητα της από δεκαετιών βιωμένης προσωπικής του εμπειρίας, αλλά εκφράζει απόλυτα και εμάς σήμερα. Η δε μουσική σύμπραξη ήταν πάντα δεδομένη. Η συνεργασία με Τούρκους, Αρμένιους και Εβραίους και στον τομέα αυτό, ήταν πάντα αρμονική. Στην επέτειο γιορτή του Ελληνικού Μουσικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως το 1882, σε Αρχιερατική Λειτουργία, που τελέστηκε στο ναό του Αγίου Νικολάου Γαλατά-κατεχόμενο σήμερα από βέβηλα χέρια- παρευ-ρίσκονται  Αρμένιοι, Δυτικοί και Εβραίοι, για να ακούσουν τα αργά μουσουργήματα. Στην επέτειο εορτή του Εκκλησιαστικού Μουσικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως, που έγινε το 1905, παρευρίσκεται ο Ρεούφ Γιεκτά, ο πατέρας της τουρκικής  μουσικολογίας.  Το 1911 στη μουσική σχολή του Οθωμανικού Μουσικού Συλλόγου φοιτούν μεταξύ των διακοσίων μαθητών και 25 Ρωμιοί που διδάσκονται την Οθωμανική μουσική παράδοση και το χειρισμό μουσικών οργάνων. Στην πρόσφατη επετειακή  εκδήλωση του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν στην Αγία Τριάδα Ταξείμ, διακρίναμε μεταξύ του ακροατηρίου και τούρκους μουσικούς θαυμαστές της εκκλησιαστικής και παραδοσιακής μας μουσικής. Ἐσχάτως, κατά τήν ἡμέραν τῶν Χριστουγέννων, μετά τήν τελεσθεῖσαν θείαν Λειτουργείαν ἐν τῷ Ἱερῷ Ναῷ τοῦ Ἁγίου Γεωργίου Μακροχωρίου κατά τό παρετεθέν “Γεῦμα Ἀγάπης”διασκέδασαν συνδαιτημόνας Ρωμηοί καί Τοῦρκοι μουσικοί. Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολή αν έλεγα ότι η μουσική επιφέρει την αληθινή σύμπνοια και ενότητα και ότι είναι αδελφοποιός τέχνη. “Οι Δάφνες”, προσπαθώντας να συνεχίσουν αυτές τις ευγενικές πολίτικες παραδόσεις  εκφράζουν κατ’ εξοχήν με τις συναυλίες τους αυτή την αδελφοποιό  μουσική τέχνη, την τέχνη άνευ συνόρων. Η χορωδία της Μητροπόλεως Δέρκων είναι υπεράνω εθνοτικών καταγωγών και θρησκευτικών προσανατολισμών, όπως ακριβώς τα μέλη που την απαρτίζουν: εθελόντριες ελληνίδες, τούρκισσες, εβραίες και αρμένισσες με αγάπη για την μουσική και  την παράδοση.

Ας μου επιτραπεί, Παναγιώτατε να αφιερώσω την σημερινή συναυλία στους Ομογενείς, αλλά και σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της Πόλης, οι οποίοι ζουν και συνεργάζονται ειρηνικά  εδώ και αιώνες. Και από τους οποίους άλλωστε έχουμε σήμερα εδώ μικρά αντιπροσωπευτικά δείγματα, τόσο  στην σκηνή όσο και στο ακροατήριό μας.

Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στα μέλη της χορωδίας, στους μουσικούς που την πλαισιώνουν με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, στην Μουσικολογιωτάτη Έλενα Χασιώτου-Μουδούρη, που την διευθύνει και στον φίλο και πολύτιμο συνεργάτη Άρχοντα Αντώνιο Χατζόπουλο για τον συντονισμό της όλης προσπαθείας.

Σας ευχαριστώ όλους και όλες για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Καλή Χρονιά!Καλή ακρόαση!

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*