Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ

Λαμπρή και ξεχωριστή υπήρξε η Κυριακή της 3ης Νοεμβρίου 2013 για την Ιερά Μητρόπολη Δέρκων και ειδικά για την ενορία της Αγίας Παρασκευής στα Θεραπειά. Ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Παρασκευής κατάμεστος από εκκλησίασμα εκ της Πόλης και εκ του εξωτερικού, υποδέχτηκε  με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων Απόστολο, με σύσσωμο τον ιερό κλήρο της Μητροπόλεως, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Μητρόπολη Δέρκων. Η ταπεινώς απευθυνθείσα πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου προς τον Παναγιώτατο με την ευκαιρία της μνήμης “τῶν ἐγκαινίων τοῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Γεωργίου ἐν Λύδδῃ, ἤτοι τὴν κατάθεσιν τοῦ ἁγίου σώματος αὐτοῦ”  (Συναξάριο της ημέρας), αλλά και για την επέτειο της θαυματουργικής διάσωσης των Θεραπειών από πυρκαγιά, στις 3  Νοεμβρίου του 1844, τη επεμβάσει του Αγίου, που έκτοτε τιμάται συνεχώς, έφερε την χαρά  της φιλοξενίας και την ευλογία του Πατριάρχου του Γένους και ενορίτου των Θεραπειών στην Μητρόπολη Δέρκων, κατά την εύσημο ταύτη ημέρα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία, κατά την οποίαν παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον  Πατριάρχη προσφώνησε ο Πρόεδρος της Κοινότητος Θεραπείων Σ. Φραντζελατζίογλου, ο οποίος στο λόγο του συνέδεσε πνευματικά  τον Παναγιώτατο με τον Άγιο Γεώργιο: ο Πατριάρχης βαπτίστηκε σε Ναό του Αγίου Γεωργίου στους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου και ενθρονίστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου  στο Φανάρι στις 2 Νοεμβρίου του 1991, ήτοι την παραμονήν της Ανακομιδής των Λειψάνων του, που εορτάζουμε σήμερα.  Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης που έλαβε τον λόγο εν συνεχεία καλωσόρισε τον Παναγιώτατο τονίζοντας τα εξής: “Κατά τήν παροῦσαν ὅμως Πανήγυριν, προεξάρχοντα καί χοροστατοῦντα ἐν τῷ μέσῳ ἡμῶν, ἔχομεν Παναγιώτατε, τήν Ὑμετέραν Σεπτήν τῆς Ὀρθοδοξούσης Οἰκουμένης Κορυφήν, εὐλογοῦντα καί ἁγιάζοντα ἡμᾶς, τά ἐλάχιστα τέκνα Ὑμῶν.Ἤλθατε ἐκ τοῦ Μεγάλου Μοναστηρίου τῆς Ρωμηοσύνης, τόν οἶκον τοῦ Ἁγίου Γεωργίου,ὁ ὁποῖος ἐπί τόσα ἔτη μοιράζεται μαζύ Σας καί τίς χαρές καί τίς λύπες Σας. Καί τήν εὐφροσύνη καί τήν πικρίαν ἐνίοτε. Ἡ ὁλόθυμος δέ ἀποδοχή τῆς ταπεινῆς ἡμῶν προσκλήσεως, Παναγιώτατε, ὅπως ἔλθετε καί προστεῖτε τῆς σήμερον ἑορτῆς, τιμᾷ μεγάλως τήν Ἱεράν Μητρόπολιν τῶν Δέρκων καί ἀποτελεῖ διά πάντας ἡμᾶς, τόν τε ἐλάχιστον Ποιμενάρχην αὐτῶν, ἀλλά καί τό ἐνταῦθα φιλόχριστον ποίμνιον, μεγίστην τιμήν καί αἰτίαν χαρᾶς καί εὐφροσύνης ἐν ταὐτῷ δέ καί εὐλογίας ἱερᾶς. Ὄντως, δεσποτικῆς χαρᾶς καί Πατριαρχικῆς ἀξιούμεθα σήμερον Παναγιώτατε. Ἡ δέ σημερινή χοροστασία Ὑμῶν, εἰς τήν Λειτουργικήν ταύτην Σύναξιν, οὐσιαστικῶς εἶναι ἡ πρώτη ἐπίσημος παρουσία Ὑμῶν, εἰς τό Μητροπολιτικόν τοῦτον Ναόν, ἐπί τῆς ταπεινῆς μου ποιμαντορίας. Παναγιώτατε, ἡ ἐπίσκεψις Ὑμῶν αὕτη ἀποτελεῖ ἕνα εἰσέτι τεκμήριον τῆς ἁπλότητος Ὑμῶν, ἀλλά καί τῆς φροντίδος καί τῆς Πατρικῆς μερίμνης Ὑμῶν πρός πάντας ἡμᾶς”.  Ο δραστήριος Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και ως γνώστης των χαλεπών περιστάσεων  ανέφερε ότι το σκάφος  της Εκκλησίας «κλειδωνίζεται ἀλλ΄ οὐ καταποντίζεται ». Κατέληξε την προσφώνησή του λέγοντας συγκινημένος:”Καίτοι ὁ ἱστορικός καί ὡραιότατος Ναός του δέν ὑπάρχει πλέον εἰς τά Θεραπειά, ὅμως δέν ἔπαυσε νά εἶναι μετά τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς, ὁ προστάτης καί πολιοῦχος τῶν Θεραπείων”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τέλος,  αναφέρθηκε διεξοδικώς στο βίο του Αγίου Γεωργίου, αλλά  και  στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής.  Τόνισε συν τοις άλλοις: “Τὸ δίδαγμα τς σημερινς μέρας εναι τι Κύριος νταμείβει πλουσιοπάροχα τος πομένοντας, συγκρίτως περισσότερον τς λίγης ὑπομονς των, κα αωνίως, διότι τ «κοινωνικόν», δηλαδ τ πνεμα τς μεταδόσεως το περισσεύματός μας, ἡ ἀλληλεγγύη, ἑλκύει τν Χάριν το Θεο πρς τν νθρωπον κατοιουτοτρόπως τὸνγιάζει· διότι τ πνεμα τς λοκληρωτικς προσφορς κα θυσίας δι τν Κύριον κα τος συνανθρώπους, εναι ατ τὸὁποον δηγε ες τν πραγματικν δύναμιν κα τν νίκην, οτως στε τό«σθενς το Θεο» νὰ ἀποδεικνύεται «σχυρτερον τν νθρπων».  Αναφέρθηκε ακόμη στους αγώνες του Μακαριστού Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων Ιακώβου έναντι της απόφασης των Αρχών να καταδαφίσουν τον  Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου τονίζοντας ότι”ουδέποτε λησμονούμεν την αγωνίαν του επιχωρίου μακαριστού και πολιού Μητροπολίτου Δέρκων Ιακώβου, προτάξαντος το στήθος του ενώπιον της εισόδου του Ναού εκείνου, εις μίαν απελπιστικήν κίνησιν ανθρωπίνης αδυναμίας, νομίζοντος ότι δι αυτής θα ημπόδιζε την κατέδαφισιν αυτού υπό των κατά τα φαινόμενα εκάστοτε ισχυρών”. Ο Πατριάρχης συνεχάρη, τέλος,  τον  “πολλά και δυναμικά εργαζόμενον”  Μητροπολίτη Απόστολο, ευχαριστώντας  ταυτόχρονα τις Εφοροεπιτροπές των Κοινοτήτων της Επαρχίας του.  Ακολούθησε ιερά λιτάνευση της εικονας του Αγίου Γεωργίου στον περίβολο του Ναού, όπως ακριβώς   γινόταν  στον κατεδαφισθέντα Ναό του.

Ο Άγιος Γεώργιος, προστάτης της Μητροπόλεως Δέρκων και του οποίου η ιερά εικόνα τεθησαύρισται στην Αγία Παρασκευή Θεραπείων από το 1958, μετά την κατεδάφιση του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου από τις τότε Αρχές, τυγχάνει ο λαοφιλής Άγιος των Ορθοδόξων λαών απανταχού της Οικουμένης. Ο Άγιος Γεώργιος, ο λαοφιλής καβαλάρης, ο Άγιος των αιχμαλώτων και των πτωχών, κατά την ταραγμένη εκείνη ημέρα της 3ης Νοεμβρίου του 1844 διέσωσε θαυματουργικά εκ του πυρός την μικρή τότε κοινότητα των Θεραπείων εμφανιζόμενος  έφιππος εντός της αγοράς, σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής. Μετά από δεκαετίες ο ομώνυμος Μητροπολιτικός Ναός του έμελλε να κατεδαφιστεί και την θέση του Μητροπολιτικού να λάβει ο παρακείμενος  Ναός της Αγίας Παρασκευής. Αλλά και ο ομώνυμος ιστορικός Ναός του στη Λύδδα της Παλαιστίνης  είχε επίσης καταστραφεί  πολλές φορές από επιδρομές αλλοτρίων, αλλά πάντα εν συνεχεία με την βοήθεια του Θεού, στην ίδια θέση όπου είναι και το ιερό του σκήνωμα κτίζονταν νέος ναός στο όνομα  του Αγίου, πολλές φορές και υπό την προστασία Χαλίφιδων,καθότι τον Άγιο Γεώργιο ευλαβούνται και οι μουσουλμάνοι πιστοί.

Ρίχνοντας μια σύντομη ματιά στην υμνογραφία του Αγίου τόσο κατά την ημέρα της μνήμης (23 Απριλίου) του όσο και της εορτης της ανακομιδής των λειψάνων του (3 Νοεμβρίου) παρατηρούμε τα εξής εντυπωσικά που αναδεικνύουν τον Άγιο ως ένα εκ των σημαντικωτέρων της Εκκλησίας καθότι ο  ιερός υμνωδός, συνδέει την μνήμη του Αγίου  Γεωργίου (23 Απριλίου)  με την Ανάσταση του Κυρίου: «νέτειλε τὸ ἔαρ,  δεῦτε εὐωχηθῶμεν,  ἐξέλαμψεν   Ἀνάστασις Χριστοῦ, δεῦτε εὐφρανθῶμεν   τοῦ Ἀθλοφόρου μνήμη, τοὺς πιστοὺς  φαιδρύνουσα ἀνεδείχθη». Ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου  προσλαμβάνει μία διαφορετική διάσταση καθότι  θεωρείται τρόπον τινά η συνέχεια του εορτασμού του Πάσχα: Ο ιερός υμνωδός αποκαλεί φαιδρά (από το φαίνω= λάμπω) την Ανάσταση, αλλά επίσης φαιδρά και την εορτή του Αγίου: «Δεῦτε, τὴν πανέορτον φαιδράν,  ἔνδοξον  Ἀνάστασιν πάντες, πανηγυρίσαντες, πάλιν

ἑορτάσωμεν,  φαιδρὰν  πανήγυριν,  Γεωργίου τοῦ Μάρτυρος,  καὶ στέψωμεν τοῦτον,  ἐαρινοῖςἄνθεσιν». Ο δε ιερός υμνωδός της 3ης Νοεμβρίου πλέκει εντυπωσιακά το εγκώμιο του Αγίου  χρησιμοποιώντας συν τοις άλλοις λίαν έντεχνα την καταστρεπτική και καθαρτική, διττή δύναμη του πυρός: “Επιπαφλάζον πύρ το της απάτης ου φέρω βλέπειν Άγιε, ως ο πυρίπνους και ζηλωτής ανομούντας ελέγχων” , “Πύρ το του λόγου όπερ ήλθε μάκαρ βαλείν εις κόσμον άπαντα” και “της απάτης την φλόγα απέσβεσας μακάριε” (από την Ακολουθία της ημέρας).

Η ανεξιχνίατος θεία βουλή ίσως επιτρέψει κάποια μέρα την ανέγερση του Ναού του Αγίου Γεωργίου στα Θεραπειά. Το ευχήθηκε άλλωστε και ο Οικουμενικός  Πατριάρχης λέγοντας:  ἐὰν συνεχίσωμεν ν τν παρακαλομεν ν μεσιτεύ πρς Κύριον, τότε Ατός, ὁ Ὁποος πέτρεψε τν κατεδάφισιν τοῦ ἐδῶ πάλαι ποτὲ ἱερο Μητροπολιτικο Ναο, Ατς θά «δώσῃ ὑπερεκπερισσο τν ν ατούμεθα ἢ νοομεν».

Θεραπειά, 8/11/2013
δρ Αντώνιος Χατζόπουλος

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*