ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΔΕΡΚΩΝ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΕΝ Τῼ Ι. ΝΑῼ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-2019 ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ (19. 9 . 2018)

            Αγαπητά μου παιδιά, μαθητές και μαθήτριεςτου ιστορικού Ζωγραφείου Λυκείου,   

            Μόλις χτύπησε το πρώτο κουδούνι της φετινής χρονιάς. Το σχολείο σας και οι καθηγητές σας είναι έτοιμοι να σας υποδεχθούν και να σταθούν πλάϊ σας σε όλες σας τις προσπάθειες για πρόοδο και επιτυχίες. Για τους επόμενους μήνες θα μοιάζετε με ναυτικούς, που ταξιδεύουν στίς θάλασσες, άλλοτε γαλήνιες και άλλοτε φουρτουνιασμένες, καθώς στην ζωή ο άνεμος δεν είναι πάντα ευνοϊκός.

            Οι ναυτικοί στις δυσκολίες βρίσκουν δύναμη και κουράγιο, όταν σκέφτονται τον προορισμό τους. Έτσι κι εσείς, πρέπει από νωρίς να βάλετε τούς στόχους σας και να μείνετε προσηλωμένοι στην προσπάθεια να τους πετύχετε.

            Εσείς είστε, δυστυχώς, περισσότερο εκτεθειμένοι από άλλες γενιές στην “διάσπαση” της εποχής μας. Εννοώ την δύναμη που κρύβει μία οθόνη, μικρή ή μεγάλη, να μαγνητίζει το μυαλό και να το κάνει να ξεχνά σκοπούς και στόχους. Είναι αλήθεια πως δεν μπορούμε πια να ζήσουμε χωρίς αυτές τις συσκευές. Είναι, όμως, στο χέρι σας να μην υποδουλωθείτε σ΄ αυτές, αλλά να τις μετατρέψετε σε εργαλεία, που θα σας βοηθήσουν να προοδεύσετε στην γνώση και να πετύχετε πιο γρήγορη επικοινωνία, χωρίς να σας στερήσουν πολύτιμο χρόνο απασχόλησης με δημιουργικές δράσεις, όπως η Τέχνη και ο Αθλητισμός.

            Κυρίως, όμως, δεν θα σας στερήσουν πολύτιμο χρόνο από την ζωντανή επαφή με φίλους αληθινούς και όχι διαδικτυακούς και απρόσωπους, με ανθρώπους, με τους οποίους θα σας ενώσει η αληθινή φιλία και η κοινή πίστη σε ένα Θεό, φίλο και συμπαραστάτη σας σε κάθε δυσκολία. Η εμπιστοσύνη στην βοήθεια του Θεού θα γεμίσει την ψυχή σας ηρεμία, θα σας απαλλάξει, όσο γίνεται, από το άγχος και την αγωνία μπροστά σε δοκιμασίες και εξετάσεις, θα εμποδίσει την μοναξιά να φωλιάσει στην καρδιά σας.

            Στο ταξίδι του σχολείου που ξεκινά σήμερα, στο ταξίδι μίας ακόμη χρονιάς στην ζωή σας, δοκιμάστε την παρουσία του Χριστού στην καθημερινότητά σας. Δώστε Του την δυνατότητα να σταθεί στο πλάϊ σας και να σας γεμίσει με κουράγιο, αισιοδοξία και αγάπη. Αγάπη αληθινή, που μόνον Εκείνος ξέρει να χαρίζει, γιατί ο Ίδιος είναι ἡ πηγή της ἀγάπης, της αλήθειας και της ζωής.

 

Καλή και ευλογημένη χρονιά, με πατρικές εὐχές,

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*