Μ Η Ν Υ Μ Α

agioulis4Προς τους Καθηγητές καί μαθητές του Ζωγραφείου Γυμνασίου και Λυκείου με την ευκαιρία της έναρξης του σχολικού έτους 2016-2017

 

Αγαπητοί Καθηγητές καί μαθητές, μέλη καί φίλοι της Ζωγραφειώτικης Οικογενείας,

Με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους, θα ήθελα κι εγώ, μαζί με την Α.Θ.Παναγιότητα, τόν Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαῖο τον Πνευματικόν μας Πατέρα και Καθοδηγητήν, ο οποίος απουσιάζει εις το εξωτερικόν, τον Λυκειάρχη σας και όλους όσοι σας σκέπτονται και σας αγαπούν, να καταθέσω στην αγάπη σας τις ευχές μου για μία καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

Είναι αλήθεια ότι οι νέοι μας καλούνται να φοιτήσουν και να διαμορφώσουν, μέσα από τις σπουδές τους, την ζωή και την προσωπικότητά τους κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε έναν κόσμο πλούσιο σε γνώση και τεχνολογία, φτωχό, όμως, σε πνεύμα και πολιτισμό, αδιάφορο στην πίστη και χωρίς ανθρωπιά. Στον στίβο της ζωής, όμως, και στην αξιακή ιεράρχηση σε μία υγιή κοινωνία αξίζει πολύ περισσότερο η αγάπη, η γνώση και η σύνεση από την αλαζονεία, ο σεβασμός και η πίστη στον Θεό από την «εξυπνάδα», η ψυχή και το πνεύμα από το σώμα, η δημιουργία από την αδράνεια.

Βάλτε στόχο σας την αριστεία. Να είστε οι καλύτεροι που μπορείτε. Ζητήστε παιδεία που καλλιεργεί τον άνθρωπο ως ψυχοσωματική ενότητα, όχι σύστημα που φουσκώνει το νου με στείρες πληροφορίες.

Η ιστορία τους Γένους μας αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να στερείται κανείς, και να τα καταφέρνει˙ να προδίδεται, και να νικάει˙ να αδικείται και να διαπρέπει˙ να του προσφέρεται το λίγο και μ’αυτό να μεγαλουργεί. Αυτό πιστοποιεί η παράδοση της Ρωμηοσύνης, αυτό αποδεικνύει το Ευαγγέλιο και η πατροπαράδοτη πίστη μας. Αυτά γέννησαν ήρωες και αγίους, μοναδική σοφία και πολιτισμό.

Γι’ αυτό να αγαπήσητε την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τα θρησκευτικά με τη δύναμη που μυστικά κρύβουν μέσα τους. Να ζητήσετε από τους κατηχητές σας ζωντανό μάθημα με αλήθειες που ζωντανεύουν την πίστη, και όχι κουραστικές διδασκαλίες αποξενωμένες από τη ζωή∙ που να μη μιλάει μόνο θεωρητικά για τον Θεό, αλλά να δείχνει ξεκάθαρα τον δρόμο Του. Η Ορθοδοξία, η ιστορία και η παράδοσή μας είναι πηγές με νερό πλούσιο σε δύναμη, ζωή και έμπνευση. Αν από αυτό το νερό πιείτε και έτσι πορευθείτε, τότε η ζωή σας θα είναι δημιουργία και τότε δεν θα περιμένετε να αλλάξει ο κόσμος, αλλά θα έχετε ήδη εσείς αρχίσει να αλλάζετε τον κόσμο.

Γιατί εσείς είστε η ελπίδα μας, το όραμά μας, το μέλλον μας.

Να έχετε όλοι σας, καθηγητές, γονείς και μαθητές την ευχή του Θεού.

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΕΡΩΝ ΔΕΡΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*