ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΕΡΚΩΝ

(16)Ο Ποιμενάρχης μας Γέρων  Δέρκων κ. Απόστολος αποδεχόμενος ευγενική πρόσκληση του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβούλιου  του  Μορφωτικού  Συνδέσμου  Μακροχωρίου Κωνσταντινουπόλεως  «Το Έβδομον του Βυζαντίου» μετέβη την 5η Σεπτεμβρίου 2015 στην Αθήνα, προκειμένου να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των θυμάτων του πρωτοφανούς σε μέγεθος και διάρκεια πογκρόμ εναντίον των Ρωμιών  της Πόλης μας,  πριν από 60 έτη, ήτοι την νύχτα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου του 1955. Φέτος για πρώτη φορά τελέστηκαν επιμνημόσυνες δεήσεις τόσο στην Πόλη, όσο και  στο εξωτερικό. Οι απόδημοι Μακροχωρίτες της Αθήνας ενθυμούνται διαρκώς την γενέτειρά τους και την Μητρόπολη στην οποία ανήκαν και ανήκουν, επισκεπτόμενοι αυτήν κάθε έτος. Συχνά προσκαλούν τον Μητροπολίτη τους να ευλογεί τα ευγενικά πολιτιστικά τους έργα. Ο Σεβ. Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος λειτούργησε την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015 στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος του Ναυτικού Νοσοκομείου  και εν συνεχεία τέλεσε το συγκινητικό  Ιερό Μνημόσυνο δεόμενος υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των δολοφονηθέντων επωνύμων και ανωνύμων κωνσταντινουπολιτών ρωμιών ορθοδόξων, κατά την επάρατη εκείνη νύχτα των Σεπτεμβριανών.

(1) Ο Σεβ. Μητροπολίτης μιλώντας εν κατακλείδι αναφέρθηκε εκτενώς  στην νύχτα αυτή των κρυστάλλων, καταδίκασε την κακουργία, την θηριωδία  και το ανοσιούργημα αυτό, ανέφερε ότι την νύχτα εκείνη δολοφονήθηκαν περί τους 40 ομογενείς, βιάστηκαν δεκάδες κορίτσια και γυναίκες, κακοποιήθηκαν πολλοί κληρικοί και είς εξ αυτών θανατώθηκε. Ευχήθηκε  καλύτερες και ειρηνικές ημέρες για την Ομογένεια της Πόλης, όπως και προ των γεγονότων, απευχόμενος συγχρόνως  την επανάληψη παρομοίων βαρβαροτήτων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.  Ο Θεός δεν άφησε την Ομογένειά μας να καταστραφεί» είπε χαρακτηριστικά και εμφανώς συγκινημένος ο Δεσπότης  περαίνοντας την εμπνευσμένη προσλαλιά του.

(6)

Η εναπομείνουσα ομογένεια της Πόλης  εκφράζει πλέον  την ικανοποίησή της   για την μεταστροφή του γενικού κλίματος στην Πόλη μας, όπου οι τότε συστηματικές και οργανωμένες τούτες λεηλασίες Εκκλησιών, Νεκροταφείων, ιερών χώρων,  σπιτιών και καταστημάτων, οι κακοποιήσεις και οι δολοφονίες ανθρώπων  αναφέρονται πλέον στη σύγχρονη τουρκική βιβλιογραφία ως πογκρόμ και όχι απλώς ως γεγονότα. Η ακαδημαϊκός Dilek Güven με την λίαν διαφωτιστική μελέτη της για τα Σεπτεμβριανά, που εκδόθηκε προ 10ετίας, η διαθήκη πρώην τούρκου δικαστικού λειτουργού για δημοσίευση φωτογραφιών του πογκρόμ  μετά τον θάνατό του, οι πολυάριθμες αντικειμενικές ερευνητικές εργασίες των τελευταίων ετών, που φέρνουν στο φως άγνωστα στοιχεία, τα θεατρικά έργα που καταδεικνύουν την ευθύνη των τότε κρατούντων, το νεοεκδοθέν τουρκιστί στην Πόλη φωτογραφικό λεύκωμα του Δημητρίου Καλούμενου με στιγμιότυπα της επάρατης εκίενης νύχτας, αλλά και  τα πολυάριθμα επιστημονικά πάνελ με  εκλεκτούς  ερευνητές συνετέλεσαν τα μέγιστα στο να αναφανεί η ευθύνη της τότε πολιτείας, η οποία θεωρούσε τους μειονοτικούς πολίτες, φευ, μειοδοτικούς για την χώρα τους, στην οποία ζούσαν ειρηνικά επί αιώνες.  Αυτή η αναγνώριση είναι μια ηθική δικαίωση για την Ομογένειά μας,  η οποία τα τελευταία έτη ευχαρίστως συμμετέχει, αλλά και συνδιοργανώνει παρόμοιες εκδηλώσεις.

(19)

Πόλη, 10/9/2015
δρ Α. Χατζόπουλος
(Ακολουθεί ο λόγος του Σεβασμιωτάτου)

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*