ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΜΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ (ΓΕΝΙΜΑΧΑΛΛΕ) ΤΟΥ ΑΝΩ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΕΡΚΩΝ

ην 29η Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Η Κοινότητα   της Νέας Συνοικίας (YENI MAHALLE) του άνω Βοσπόρου  της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων, της οποίας ο ιερός ναός  τιμάται  στο Γενέθλιο του   Προδρόμου  έζησε φέτος μια ξεχωριστή ημέρα. Ο περικαλλής ναός που βρίσκεται λίγα μόνο χιλιόμετρα πριν από τις μυθολογικές «συμπληγάδες» του Βοσπόρου και που  «βλέπει»  την Μαύρη θάλασσα σύμφωνα και με την εντοιχισμένη επιγραφή της εισόδου του,  μετά από τις εργασίες αποκάλυψης της εσωτερικής παλαιάς μεταβυζαντινής τοιχοποιίας του ιερού βήματος και του νάρθηκος  παραδόθηκε και πάλι στη θεία Λατρεία με τρόπο πανηγυρικό: προσκυνητές από την Νέα Αρτάκη της Εύβοιας εκκλησιάστηκαν κατά την ημέρα αυτή προσδίδοντας σε αυτήν πανηγυρικό χαρακτήρα, τόσο με την παρουσία τους όσο και με την υπέροχη μουσική εκδήλωση που πραγματοποίησαν μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας στην κοινοτική αίθουσα. Κατά τον εσπερινό της εορτής  χοροστάτησε ο Σεβ. Γέρων Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Δέρκων,   ο οποίος  τέλεσε και τον Αγιασμό, εγκαινιάζοντας έτσι την νέα περίοδο λειτουργίας του ιστορικού τούτου ναού. Με κατάνυξη ιερά και αρμόζουσα στον μείζονα τον προφητών  Άγιο τιμήθηκε την επομένη  κυριώνυμο ημέρα της εορτής η ιερά επέτειος  της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του με  αρχιερατική θ. Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου, συμπαραστατουμένου από τον ιερό κλήρο της  Μητροπόλεως. Παρέστη και ο Σεβ. Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντίνος. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης στον μεστό περιεχομένου κήρυγμά  του αναφέρθηκε κυρίως  στην εξαιρετική σημασία και  αξία που έχει ο Άγιος Ιωάννης, υπενθυμίζοντας  τα λόγια του Κυρίου ημών Ιησού  Χριστού: «ἀμὴν λέγω ὑμῖν, οὐκ ἐγήγερται ἐν γεννητοῖς γυναικῶν μείζων ᾿Ιωάννου τοῦ βαπτιστοῦ”  Ματθ. 11,11. Εκατομμύρια Χριστιανοί όλων των δογμάτων σε όλο τον  κόσμο  φέρουν το ιερό όνομά του. Και αυτό είναι η απόδειξη της μεγάλης ευλάβειας των ανθρώπων προς τον  μεγαλύτερο άνθρωπο που γεννήθηκε ποτέ. Θα πρέπει να αναφερθεί ακόμη ότι ο Ιωάννης αναφέρεται πολλές φορές και στο ιερό  βιβλίο του Ισλάμ το Κοράνιο ως Προφήτης Yahya (Ιωάννης) και το όνομα αυτό είναι επίσης διαδεδομένο στον μουσουλμανικό κόσμο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην Τουρκία 40 περίπου χιλιάδες άτομα φέρουν το όνομα  Yahya (Ιωάννης).

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας στην κοινοτική αίθουσα, όπου ακολούθησε δεξίωση για όλο το εκκλησίασμα, ο Σεβ. Ποιμενάρχης    καλωσόρισε   τους εξ Ελλάδος επισκέπτες  αναφερόμενος στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, στην Μητρόπολη Δέρκων  και στην ομογένεια της Πόλης. Τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και τους  ευχήθηκε άξιο προσκύνημα τόσο στην Βασιλεύουσα όσο και  στην γενέτειρα των προγόνων τους την Αρτάκη. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Σεβ.Μητροπολίτης Νικαίας. Στη συνέχεια ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον  Αναστάσιο  Πρατσόλη, πρώην Δήμαρχο  της Νέας Αρτάκης και από την  Ματίνα Μοσχώνη, μέλος της επιτροπής του Χορού Γυναικών του Δήμου Νέας  Αρτάκης Εύβοιας, που αναφέρθηκε   στην ίδρυση της χορωδίας το 1992 και  στις  εμφανίσεις της σε όλη την Ελλάδα, υπό την διεύθυνση του   Μουσικοδιδασκάλου  και Πρωτοψάλτη Γεώργιου Γερογιάννη.

Ο χορός απέδωσε με εξαιρετική δεξιοτεχνία τραγούδια σύγχρονων δημιουργών, αλλά και παραδοσιακά τραγούδια της Πόλης. Συνόδευε στο πιάνο  η Αντωνία Τουλίτση. Μετά την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων  και τις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις και ευχαριστίες οι εκλεκτοί επισκέπτες συνέχισαν προς τον τελικό τους προορισμό την Αρτάκη, τη γη των προγόνων τους. Ο Σεβασμιότατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον πρόεδρο της Κοινότητας Γεώργιο Κωνσταντινίδη, για την συμβολή του στην ανακαίνιση του Ναού, προσφέροντάς του  μία  αργυρά εικόνα του Τιμίου Προδρόμου, εκ της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους.

Κωνσταντινούπολη, Αύγουστος 2013
Κείμενο: Αντώνιος Χατζόπουλος
Φωτογραφίες: Πασχάλης Βαλσαμίδης

apotomis1


apotomis2

 

apotomis3

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*