ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΣ & ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 2019 ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μοναδικές, αξέχαστες στιγμές κατάνυξης, θρησκευτικής ιεροπρέπειας, ευλάβειας, δεήσεως, προσευχής και δοξολογίας εις το όνομα του Τριαδικού Θεού έζησε φέτος για άλλη μια φορά ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου και η περί αυτόν μεγαλώνυμος Κοινότης της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και ακολούθως κατά το Άγιον Πάσχα και τον πανηγυρικόν εορτασμόν της μνήμης του πολιούχου αυτής Μεγαλομάρτυρος Αγίου  Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Αρχής γενομένης από την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, με τις αλλεπάλληλες  Ιερές Ακολουθίες τόσο των Κυριακών όσο και των εντός της εβδομάδος τελουμένων Θείων Λειτουργιών των Προηγιασμένων Δώρων, του Μεγάλου Αποδείπνου με την Ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, του Μεγάλου Κανόνος κλπ, το φιλακόλουθο και πιστό ποίμνιο της Κοινότητος του Αγίου Γεωργίου είχε ήδη εισέλθει εις το κατάλληλο κλίμα και την ψυχική διάθεση δια να βιώσει και πάλι την επερχόμενη ιερά περίοδο, με έντονη εσωτερική επιθυμία και ανάγκη δια δέηση, μετάνοια, κάθαρση και εν τέλει την ψυχική αναγέννηση με την εκ νεκρών τριήμερο έγερση του Λυτρωτού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Με σημαιοφόρο και πνευματικό καθοδηγητή τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη αυτής, Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο, σύσσωμη η κοινότης Αγίου Γεωργίου, συμμετέσχε ψυχή τε και σώματι στις Iερές Aκολουθίες καθ’ όλη την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, με κορύφωση τις χαρμόσυνες Ακολουθίες του Όρθρου και του Εσπερινού της Αναστάσεως, αλλά και την Πανηγυρική Ακολουθία επί τη μνήμη του Προστάτου της Κοινότητος, του Αγίου και Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, η οποία εορτάσθηκε φέτος την επομένη ημέρα της Κυριακής του Αγίου Πάσχα, ήτοι την Δευτέρα της Διακαινησίμου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, τίμησε αρκετές φορές την Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου με συμμετοχή του στις Ιερές Ακολουθίες των Αγίων Ημερών, αρχής γενομένης από την Αγία και Μεγάλη Δευτέρα, όπου την πρωία χοροστάτησε κατά την Ακολουθία των Ωρών και την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, με συμμετοχή πολλών πιστών της Κοινότητος, μετά την οποία επακολούθησε δεξίωσις με νηστήσιμα εδέσματα εις την κοινοτική αίθουσα. Ο Σεβασμιώτατος που παρεκάθισε στην δεξίωση μαζί με το φιλακόλουθο ποίμνιο, παρέμεινε ακολούθως στην Κοινότητα και χοροστάτησε κατά την εσπέρα, εις την Ακολουθία του Νυμφίου, του Όρθρου της Αγίας και Μεγάλης Τρίτης.

Την πρωία της Μεγάλης Πέμπτης, κατά την τελεσθείσα ακολουθία του Όρθρου και  Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας του Μ. Βασιλείου, εις το πέρας της οποίας μετέδωσε την Θεία Κοινωνία εις τους ευλαβείς πιστούς που προσήλθαν “μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης” να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων, ως είθισται για πολλούς κατά την Μεγάλη Πέμπτη. Στη συνέχεια παρεκάθισε σε νηστήσιμο γεύμα μαζί με τους προσελθόντας στην προηγηθείσα ακολουθία, ευχηθείς εις πάντας καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.

Την επομένη πρωία της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής, και πάλιν ο Σεπτός ημών Ποιμενάρχης, ο Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, προσήλθε όρθρου βαθέως στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου και χοροστάτησε εις την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως, που παρακολούθησε με περισσή ευλάβεια και κατάνυξη, μεγάλο πλήθος πιστών που κατέκλυσαν το ναό δια να προσκυνήσουν τον ανθοστόλιστο Επιτάφιο που υπεδέχθη το σώμα του Κυρίου.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής σύσσωμη η Κοινότης συγκεντρώθηκε στο κοινοτικό κοιμητήριο, όπου στον κοιμητηριακό ναό της Αναλήψεως εψάλη κατ’ έθος η Ακολουθία του Ιερού Επιταφίου και γενικό τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των ενταύθα και απανταχού της γης αναπαυομένων Μακροχωριτών και μη, πάππων, προπάππων, πατέρων, αδελφών, συγγενών, μελών της κοινότητος.

Την Κυριακή του Πάσχα και περί ώραν 11.30 πρωινή, ο περικαλλής ναός του Αγίου Γεωργίου, πλημμύρισε από κόσμο, Μακροχωρίτες και μη, κατοίκους της Πόλης αλλά και εκ του εξωτερικού, για την καθ’ όλα λαμπρή ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, προεξήρχε της πανηγυρικής ακολουθίας αφού προηγήθηκε η κατά την κρατούσα αρχαία τάξη ένδυση αυτού εκτός ναού και η υπό την ψαλμωδία του αργού μέλους “Αναστάσεως Ημέρα” εν πομπή είσοδος του εις τον ναό προς τέλεση του εσπερινού της Αναστάσεως και της εορτής του Αγίου Γεωργίου της επαύριον. Το Ευαγγέλιον του εσπερινού ανεγνώσθη όπως συνηθίζεται σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, εις τα Ελληνικά, Τουρκικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Κυριλλικά και Ρωσικά, σε ύφος πανηγυρικό και προσιδιάζον στον εόρτιο χαρακτήρα της ημέρας. Ακολούθησε η διανομή των κόκκινων αυγών από τον προεξάρχοντα Άγιο Δέρκων και εόρτιο γεύμα εις την κατάλληλα ετοιμασμένη αίθουσα τελετών της κοινότητος.

Η εόρτιος και χαρμόσυνη περίοδος, έληξε την επόμενη ημέρα, επέτειο μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, με πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Γέρων Δέρκων στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου που ήταν ενδεδυμένος γιορτινά. Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του προστάτου της Κοινότητος και Πολιούχου Αγίου Γεωργίου από τους παρευρισκομένους πιστούς από το Μακροχώρι, διάφορες εγγύς ή και πιο απομακρυσμένες κοινότητες της Πόλης, αλλά και από το εξωτερικό. Το μεσημέρι η Εφοροεπιτροπή της Κοινότητος και ο Μητροπολίτης, παρέθεσαν πλουσιότατο γεύμα στους πολυάριθμους, επωνύμους και μη προσκεκλημένους, άρχοντας οφφικιαλίους, κοινοτικούς παράγοντας, εκπαιδευτικούς, και εις πάντα τα μέλη της κοινότητος που παρευρέθησαν στην πανηγυρική ακολουθία της ημέρας.

Ευχή όλων κατά την αποχώρηση ήταν: Και του χρόνου πάλι με υγεία!

 

Σύνταξις κειμένου: Γεώργιος Κιοσέογλου

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*