ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ ΕΝ ΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΙ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ

“Ανέτειλε το έαρ, δεύτε ευωχηθώμεν.

Εξέλαμψεν η Ανάστασις Χριστού, δεύτε ευφρανθώμεν.

Η του Αθλοφόρου μνήμη, τους πιστούς φαιδρύνουσα ανεδείχθη.

Διό φιλέορτοι, δεύτε μυστικώς αυτήν πανηγυρίσωμεν…”

 

Αναμφίβολα ανοιξιάτικη γιορτή άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου η ετήσια μνήμη του πολυούχου και προστάτου της κοινότητος Μακροχωρίου Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, όπως προκύπτει ολοκάθαρα από το περιεχόμενο του Δοξαστικού των Αίνων, αλλά και όλη την εν γένει υμνολογία της ακολουθίας της εορτής, που είναι πλήρης Αναστασίμων τροπαρίων και αναφορών στην εαρινή εποχή.

 

Έτσι, κατά την προτροπή του ιδίου τροπαρίου, οι φιλέορτοι Μακροχωρίτες, έχοντας ήδη ευωχηθεί με χρώματα και αρώματα της άνοιξης, στον ολάνθιστο και ενδεδυμένο γιορτινά κήπο της εκκλησίας τους, και έχοντας ευφρανθεί προ μικρού διαστήματος από το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως,  έσπευσαν να πανηγυρίσουν για άλλη μια χρονιά και πάλι την μνήμη του Αθλοφόρου, του αγαπημένου των Αγίου Γεωργίου.

 

Η μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, στο όνομα του οποίου τιμάται ο περικαλλής ναός, με τον οποίο στενά συνδέονται οι μνήμες χιλιάδων όπου γης Μακροχωριτών, συγκέντρωσε όπως ήταν φυσικό πολλούς πιστούς, μονίμους κατοίκους Μακροχωρίου, αλλά και του εξωτερικού, όπως και πιστούς από πολλές διαφορετικές, όμορες και μη συνοικίες της Πόλης, για να δεχθούν την χάριν και την ευλογίαν του Αγίου.

 

Οι εορτασμοί της μνήμης του Αθλοφόρου, ξεκίνησαν με τον Πανηγυρικό Εσπερινό, το εσπέρας της Κυριακής των Μυροφόρων, κατά τον οποίον χοροστάτησε ο Σεπτός ημών Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος.

 

Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής, Δευτέρα των Μυροφόρων, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, της οποίας επίσης προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος, με τον πανηγυρίζοντα ναό να είναι ασφυκτικά γεμάτος από πιστούς, ντόπιους και μη, που ήρθαν να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου και να τιμήσουν την μνήμην του.

 

Εις την ακολουθία μετέσχον συλλειτουργούντες τω προεξάρχοντι Μητροπολίτη, ο ιερατικώς προϊστάμενος του ναού Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρύσανθος Δημητριάδης, ο ιερατικώς προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Στεφάνου Γεσήλκιοϊ, Πανοσιώτατος Σύγκελλος κ. Άνθιμος Ηλιάδης, όπως επίσης και ο ιεροδιάκονος της Μητροπόλεως κ. Πορφύριος Καρατζίκος, ενώ συμπροσευχόμενος από το ιερόν βήμα παρέστη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντίνος.

 

Τους χορούς του ναού πλαισίωσαν και συνάδελφοι των, ιεροψάλτες εξ’ Αθηνών αλλά και εξ’ ομόρων κοινοτήτων της Μητροπόλεως Δέρκων, προσδίδοντας με την μελωδική ψαλμωδία έναν ιδιαίτερα πανηγυρικό τόνο εις την όλη εορταστική ατμόσφαιρα.

 

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος διεκρίνοντο Άρχοντες Οφφικιάλιοι, μέλη εφοροεπιτροπών κοινοτήτων, διακεκριμένα μέλη της Ομογένειας, Μακροχωρίτες του εξωτερικού που πραγματοποιούν ετήσιο προσκύνημα στην κοινότητα των στην εορτή του Αγίου, πολλά μέλη ετέρων χριστιανικών κοινοτήτων της Πόλης, αλλά ακόμη και μη-Χριστιανοί, που ευλαβούνται τον Άγιο και επικαλούνται συχνά την χάρη του.

 

Το παρόν έδωσαν και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και κομματικοί αντιπρόσωποι, που απέστειλαν πολύχρωμα στεφάνια με εορτίους ευχάς, αλλά και ο πρώτος πολίτης, ο Δήμαρχος Μακροχωρίου, απέστειλε καλαίσθητο στεφάνι με το οποίο εξέφραζε τις ευχές του προς άπαντα τα μέλη της κοινότητος, για την πανήγυρη του ναού των.

 

Προ της απολύσεως ετελέσθη Αρτοκλασία υπέρ υγείας των εορταζόντων ενοριτών, των επιτρόπων, και των ιεροψαλτών της κοινότητος και της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Βλέπε βίντεο :   https://www.facebook.com/elisavet.kovi/videos/1667398583356319/?t=0

 

Ακολούθως, κατόπιν εμπνευσμένης πρωτοβουλίας του προεξάρχοντος Ποιμενάρχου, εγένετο για πρώτη φορά λιτάνευσις της ιεράς εικόνος του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου εις τον περίβολον του ιερού ναού, η οποία και θα καθιερωθεί εφεξής.

 

Προπορευομένων των εξαπτερύγων και των χορών, ο ιερός κλήρος με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο, ακολουθούμενος κι από το εκκλησίασμα, έψαλλαν εν μια φωνή και με περισσή συγκίνηση, το απολυτίκιον του Αγίου:

 

“Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχών υπερασπιστής.

Ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος.

Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε,

Πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών ”

 

Βλέπε βίντεο :   https://www.facebook.com/elisavet.kovi/videos/1667397960023048/?t=0

 

Μετά την απόλυσιν, όλοι οι συμμετέχοντες στην πανηγυρική ακολουθία, απήλαυσαν  εις την κοινοτική αίθουσα, την καθιερωμένη εόρτιον φιλοξενίαν της εφοροεπιτροπής  του ναού με επικεφαλής τον δραστήριο Πρόεδρο αυτής κ. Νικόλαο Αθανασιάδη, ήτις παρέθεσε πλούσιο γεύμα, ετοιμασμένο με ιδιαίτερη φροντίδα από κυρίες του ναού,   στην πλήρως ανακαινισμένη και άρτια εξοπλισμένη κουζίνα της κοινοτικής αιθούσης.

 

Στο γεύμα παρεκάθισαν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, συνεργάτες και φίλοι της κοινότητος από την τοπική κοινωνία, που μετείχαν εις την εόρτιο ημέρα του ναού για να ευχηθούν τους Ρωμιούς συντοπίτες των. Αντηλλάγησαν εκατέρωθεν ευχές και φιλοφρονήσεις, ενδεικτικαί των καλών σχέσεων, της ειρηνικής συμβιώσεως και της αγαστής συνεργασίας των μελών της ρωμαίικης κοινότητος με τον τοπικό πληθυσμό.

 

Ο πανηγυρικός εορτασμός, που διαδόθηκε άμεσα στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους απανταχού Μακροχωρίτες, έληξε με την κοινότυπη, αλλά ωστόσο πολύ ουσιαστική, ελπιδοφόρο και αισιόδοξη ευχή από όλους:

 

“Και του χρόνου, με υγεία, να γιορτάσουμε και πάλι τον Άγιο…“

 

Σύνταξις : Γεώργιος Κιοσέογλου    09. 05. 2018

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*