ΘΕΙΕΣ  ΘΕΡΙΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ

Τα ιστορικά Θεραπειά (Tarabya) του Βοσπόρου, σύμφωνα με παλαιότερες, αλλά και σημερινές προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων  έλαβαν το όνομά τους  από το θεραπευτικό αεράκι που πνέει διαρκώς στο σημείο όπου,  πάλαι ποτέ υπήρχε ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου,  κατεδαφισθείς  από  βέβηλους χείρας, καθώς και το Μητροπολιτικό Μέγαρο της Γεροντικής Μητροπόλεως Δέρκων, το οποίο εκάη κατά τά γεγονότα τών 6 -7 Σεπτεμβριανών. Κάθε φορά που διέρχομαι από το παραλιακό αυτό πανέμορφο σημείο, όπου σήμερα υψώνεται μεγάλο ξενοδοχείο, αναπολώ τις ημέρες δόξης της Μητροπόλεως Δέρκων, αλλά συνάμα ευφραινόμενος από τον θεραπευτικό και δροσερό άνεμο των Θεραπείων  σκέπτομαι ότι   η πίστη μας η ζώσα δεν μας αφήνει να προσκολλούμεθα στο παρελθόν, μας γεμίζει με ελπίδα και  με αισιόδοξα αισθήματα. Άλλωστε ο Απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους Επιστολή μας αναφέρει: Έστι δε πίστις ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων (Εβρ.,11,1). Τελικώς μας  θεραπεύει η πίστη και με τις ιερές μυσταγωγικές Ακολουθίες της, όπου  μέσω του Χριστού και των θεραπόντων του  αναρίθμητων Αγίων  λαμβάνουμε την ίαση ψυχής και σώματος.  Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι οι μήνες όπου τα Θεραπειά εορτάζουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα: Οι εορτές του Γενεθλίου  του Προδρόμου στις 24 Ιουνίου, των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Πέτρου και Παύλου στις 29  και των Αγίων 12 Αποστόλων στις 30 του ιδίου, αλλά και  η Αγία Κυριακή η Αγία Μαρίνα και η Αγία Παρασκευή  στις 7 17 και 26 Ιουλίου αντίστοιχα  είναι οι κατ΄εξοχήν εόρτιες ημέρες της Κοινότητος. Ο απόηχος του θρήνου των καταστροφικών  πυρκαγιών της Αθήνας έφθασε όπως ήταν φυσικό και εδώ, όπου οι πιστοί εξέφρασαν την λύπη τους. Ο Σεβ. άγιος Δέρκων τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων κατά τον εσπερινό της Αγίας Παρασκευής καί μετά τό πέρας της Θείας Λειτουργίας της 29ης Ιουλίου και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της  Εκκλησίας , αναφέροντας και τις σχετικές  δηλώσεις συμπαράστασης  του Πατριάρχου μας.

Σχετικά κοντά μας, στο μουσείο του Τόπκαπι της Πόλης σώζεται  ο  δεξιός βραχίονας  του  Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού σε σχήμα ευλογίας, αλλά και μέρος της τίμιας κάρας του. Για μας τους Ορθοδόξους έχουν ανεκτίμητη αξία. Είναι τα μοναδικά ιερά Λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου,  που σώζονται στην Πόλη μας, όπου ένας και μόνος ιερός Ναός τιμάται  στο Γενέθλιό  του.  Κάθε φορά που ψάλλω στο ναό αυτό  στην Νέα Συνοικία του Βοσπόρου (YENİMAHALLE)  της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων χαίρομαι ιδιαιτέρως και αισθάνομαι ότι μας ευλογεί η χείρα του Προδρόμου από την ακτή της Προποντίδος. Με  κατάνυξη ιερά και αρμόζουσα στον μείζονα τον Προφητών  Άγιο τιμήθηκε και φέτος στις 24 Ιουνίου η επέτειος  της Γεννήσεώς του, με πανηγυρική αρχιερατική θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας στον ως άνω Ναό, η οποία τελέστηκε  προεξάρχοντος του Σεβ. Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου.  Πολλοί   χριστιανοί  εκκλησιάζονται αυτή την ημέρα του Γενεθλίου  του  λαοφιλούς στο χριστιανικό κόσμο Αγίου, καθότι αναρίθμητοι  πιστοί  όλων των χριστιανικών δογμάτων φέρουν το άγιο Όνομά του. Ας σημειώσουμε ότι και χιλιάδες μουσουλμάνοι φέρουν το όνομα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου που αποκαλείται τουρκιστί Yahya.   Ο εορτασμός του Αγίου Προδρόμου είχε συνέχεια κατά το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο φερώνυμο  ναίδριο του Αγιάσματός του, που είναι λαξευτό σε βράχο και  βρίσκεται  σε μικρή απόσταση   από τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, αλλά  και από τον χώρο του πάλαι ποτέ μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με την υπάρχουσα επιγραφή  το Αγίασμα  κτίστηκε το  1864, ανακαινίστηκε όμως πρό μερικών ετών με συνδρομή πιστών της ομογένειας.   Οι πιστοί της περιοχής αλλά και οι κάτοικοι, είχαν την δυνατότητα να προσευχηθούν και πάλι κατά την μνήμη του Αγίου και να ανάψουν τα κανδήλια του Αγιάσματος. Ο Σεβ Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Παράκληση του Αγίου και την Αρτοκλασία και διένειμε τους άρτους στο εκκλησίασμα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι και  μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής παρακολούθησαν με σεβασμό και με ενδιαφέρον την   Παράκληση,  συνεορτάζοντας τρόπον τινά  την μνήμη του Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου, που τον ευλαβούνται επίσης,  έδωσαν δε και ονόματα στον Δεσπότη μας  για να μνημονευτούν στην Παράκληση.

Κατά την ημέρα της Ιεράς μνήμης των Αγίων  12 Αποστόλων άγει  τα ονομαστήριά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας. Μεγαλοπρεπώς τιμάται κάθε χρόνο η ημέρα των Αγίων Αποστόλων στην Μητρόπολή μας με ιερή Αγρυπνία κατά το εσπέρας και με θεία Λειτουργία κατά την κυριώνυμο ημέρα. Φέτος απουσίαζε μεν ο Σεβ Ποιμενάρχης μας, ευρισκόμενος ,σεπτή εντολή, σε υψηλή εκκλησιαστική αποστολή στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η μεγαλυτέρα Επαρχία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στή Διασπορά, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους πολυάριθμους πιστούς να προσέλθουν και να προσευχηθούν.  Η εορτή αυτή είναι  εξαιρετικά σημαντική, λόγω του γεγονότος ότι είναι από τις μεγάλες  εορτές της Ορθοδοξίας,  των οποίων προηγείται νηστεία, όπως αυτή του Πάσχα, των Χριστουγέννων και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής στα Θεραπειά   με την παρουσία και  ευλογία των ιερών λειψάνων των  Αποστόλων τελέστηκε κατά το εσπέρας  και μέχρι το μεσονύχτιο με εκκλησιαστική κατάνυξη  η καθιερωμένη ιερά Αγρυπνία, κατά την οποία χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ερυθρών κ.Κύριλλος  συμπαραστατούμενος από  κληρικούς της Μητροπόλεως Δέρκων. Το πρωί δε   της κυριώνυμου  ημέρας  με λειτουργό τον Θεοφιλέστατο  τελέστηκε  πανηγυρική θεία Λειτουργία,  κατά την οποία  ο λειτουργός Επίσκοπος αναφέρθηκε διεξοδικώς στο νόημα της εορτής, ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας  για την πρόσκληση επαινώντας με θερμά λόγια το έργο του υπέρ του Πατριαρχείου και της Ομογένειας.  Στις παραπάνω ακολουθίες έψαλαν εμμελώς ιεροψάλτες της Μητροπόλεως Δέρκων,   οι οποίοι απέδωσαν,  συν τοις άλλοις, αργά μουσικά μέλη.

Δυο σημαντικές Αγίες της εποχής των διωγμών της του    Χριστιανισμού, η Αγία Κυριακή  και η Αγία Παρασκευή τυγχάνουν ιδιαίτερης ευλάβειας από τους πιστούς της Μητροπόλεως Δέρκων: στις δύο όμορες Κοινότητες των Θεραπειών και του Βαθυρρύακος  οι αντίστοιχοι ενοριακοί ναοί είναι αφιερωμένοι στην  Αγία  Παρασκευή, στην δε Μητρόπολη Δέρκων δύο ιερά Αγιάσματα είναι αφιερωμένα στην Αγία Κυριακή. Κατά την παραμονή ημέρα της εορτής της δημοφιλούς Αγίας   Κυριακής (3ος αι. μ.Χ.), στις 6 Ιουλίου   στο  φερώνυμο γραφικό Αγίασμά της, που βρίσκεται στην περιοχή Κιρέτσμπουρνου, στην παραλία του Βοσπόρου, μεταξύ Θεραπειών και Βαθυρρύακος τελέστηκε υπαίθριος Μέγας  Εσπερινός της Αγίας Κυρικαής μετ’ αρτοκλασίας. Στο   Αγίασμα  του Κιρέτσμπουρνου προσήλθαν δεκάδες πιστοί από την περιοχή και από άλλες περιοχές της Πόλης με αγάπη και σεβασμό προς την Αγία.  Την   ημέρα της εορτής στις 7 Ιουλίου στο ιστορικό  Αγίασμα της Αγίας Κυριακής του βουνού των Θεραπειών, τελέστηκε πανηγυρική υπαίθρια θεία Λειτουργία  μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος  του Σεβ. Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου. Δεκάδες πιστοί εκκλησιάστηκαν και φέτος λαμβάνοντας την πνευματική τροφή της Αγίας μας Εκκλησίας, ενώ για την υλική μερίμνησε το ζεύγος Γεωργίου και Μάρθας Σαμπουντζή, οι οποίοι προσέφεραν  στο τέλος  πλούσια εδέσματα στους πιστούς.  Το δραστήριο ζεύγος  καθ’ ὀλο το έτος συντηρεί ιδίαις δαπάναις το εκκλησάκι και τον περιβάλλοντα χώρο του.  Το Αγίασμα  τούτο της Αγίας Κυριακής των Θεραπειών σύμφωνα με  ιστορικές μαρτυρίες  υπήρξε επί πολλούς αιώνες επίκεντρο  ετήσιας πανηγύρεως κατά την μνήμη της Αγίας   και προσέρχονταν σ’ αυτό  χιλιάδες πιστοί από όλες τις περιοχές της Πόλης.  Εδώ και αρκετά χρόνια   με την ευλογία και προτροπή  του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας  αναβιώνει και πάλι η εορτή αυτή με την παραμελημένη κατά το παρελθόν θεία Λειτουργία κατά την ημέρα της εορτής της.

Η μνήμη της πολιούχου του Μητροπολιτικού Ναού    Αγίας Παρασκευής εορτάστηκε με ξεχωριστή λαμπρότητα. Η  ομογένεια της Νέας Ρώμης, της Κωνσταντινουπόλεως  τιμά  με σεβασμό την οσιομάρτυρα της Ρώμης   Αγία Παρασκευή που έζησε και μαρτύρησε στη  Ρώμη, κατά την εποχή του Αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου κατά τον 2ο αιώνα. Στην Πόλη μας πολλοί Ναοί και Αγιάσματα τιμώνται στο άγιο όνομά της. Ο Ναός της Αγίας Παρασκευής Θεραπειών είναι κτισμένος πάνω σε προϋπάρχοντα βυζαντινό ναό, όπως μαρτυρούν τα κιονόκρανα που σώζονται  και οι μαρμάρινες βάσεις του εσταυρωμένου στο ιερὀ Βήμα. Οι πιστοί  προσερχόμενοι στις ακολουθίες  ζητούν την χάρη του Θεού και την μεσιτεία  της,  ιδιαιτέρως κατά την  ημέρα  του εορτασμού της ετήσιας μνήμης της. Αφ’ εσπέρας τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνιών κ.Αθηναγόρου  με συμμετοχή κληρικών της Μητροπόλεως και φιλοξενουμένων κληρικών. Την δε ημέρα της εορτής της ιερούργησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, ο οποίος στον εμπνευσμένο από την ζωή  της Αγίας μεστού περιεχομένου λόγο του αναφέρθηκε, συν τοις άλλοις, στο παράδειγμα της αγίας ζωής της. «Την Αγία Παρασκευή, που η ετήσιος μνήμη της έφτασε και πάλι,σαν δρόσος εωθινή μέσα στον καύσωνα του θέρους αλλά κυρίως στον νοητό καύσωνα της πτωχευούσης και ξηράς από πνευματικά ιδανικά και αξίες εποχής  μας» ας εορτάσουμε εμπνεόμενοι από το παράδειγμά της τόνισε με νόημα.Ο Σεβ Γέρων Δέρκων, τέλος,  εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς των θυμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών της Αττικής.

δρ Αντώνιος Χατζόπουλος, Θεραπειά, 28/7/2018

Φωτο Ηλίας Κουλουρίδης

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*