Θεία Λειτουργία καί Ἐγκαίνια τῆς πατρικῆς οἰκίας τοῦ Ἁγίου Νικήτα στό Μανδράκι Νισύρου

Νίσυρος – Σταύρος Ορσάρης
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εόρτασε η ακριτική Νίσυρος την εορτή του Αγίου Νικήτα του Νισυρίου. Το βράδυ του Σαββάτου 20 Ιουνίου ύστερα από την λιτανεία της Εικόνας και της Τιμίας Κάρας του Αγίου τελέστηκε αγρυπνία στον Ιερό Ναό του χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ. Ο ναός του Αγίου ήταν γεμάτος πιστούς όπου έμειναν ως τις δύο τα ξημερώματα για να τιμήσουν τον Άγιό μας.

22-06-2015-03-01

Την κυριώνυμο ημέρα, Κυριακή 21 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος χοροστάτησε στον Όρθρο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Ποταμιτίσσης. Ακολούθησε η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου και του οικείου ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ. Ομίλησε ο Γέρων Δέρκων αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της αναζητήσεως της Βασιλείας του Θεού για τη ζωή μας. Επικεντρώθηκε στο ότι η Βασιλεία του Θεού βρίσκεται εντός μας, στο χώρο της Εκκλησίας και μέριμνα και φροντίδα μας είναι οδηγηθούμε στην αγιότητα που είναι κατά χάριν μετοχή στη Θεότητα και συνέδεσε αυτές τις σκέψεις με τον Άγιο Νεομάρτυρα Νικήτα, ο οποίος όπως δηλώνει και το όνομά του νίκησε την παλαιά πλάνη. Έκλεισε μεταφέροντας τις Πατριαρχικές Ευλογίες και τονίζοντας ότι ο Άγιος με το μαρτύριό του διασώζει και τιμά μέχρι σήμερα το καλό όνομα των Νισυρίων και όλων των Δωδεκανησίων.

22-06-2015-03-02

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η Ακολουθία του Αγιασμού και στη συνέχεια με πομπή όλοι, κλήρος και λαός, κατευθύνθηκαν στην οικογενειακή οικία του Αγίου που βρίσκεται στην γειτονιά του Λαγκαδιού. Η άφιξη στην οικία του ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, καθώς ο Άγιος Νικήτας έφυγε μικρό παιδί από το νησί και το σπίτι του και σήμερα, μετά από τριακόσια χρόνια σχεδόν, επέστρεψε σε αυτό. Στην ομιλία του ο Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της αποκαταστάσεως της πατρικής οικίας του Αγίου και συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ για το έργο που επιτελείται στην Κω και στη Νίσυρο. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης μας ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους επισκέπτες. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιανής Πανοσ. Αρχιμ. Στέφανο Καλλιστή για το ανύστακτο ενδιαφέρον του κατά την πορεία των εργασιών που οδήγησε σε αίσια ολοκλήρωση της αναστηλώσεως της οικίας του Αγίου Νικήτα

22-06-2015-03-03

22-06-2015-03-04

 

22-06-2015-03-05

 

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*