Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΕΡΚΩΝ

Όπως κάθε χρόνο και φέτος στην Ιερά Μητρόπολη Δέρκων τελέστηκαν κανονικά οι ιερές ακολουθείς στους ναούς της, στους οποίους εκκλησιάστηκαν οι ολίγοι εναπομείναντες πιστοί της επαρχίας, κάτοικοι από διάφορα μέρη της Πόλης, από την Ελλάδα που εργάζονται στην Πόλη και ορθόδοξοι αλλογενείς μετανάστες που ζουν στην Τουρκία. Τις ακολουθίες ακόμη παρακολούθησαν και προσευχήθηκαν χριστιανοί άλλων δογμάτων και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας. Την Ιερά Μητρόπολη Δέρκων υπηρετούν ο Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Δημητριάδης, προϊστάμενος του ναού αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου, ο Σύγκελλος Άνθιμος Ηλιάδης του ναού αγίου Στεφάνου Γεσίλκιοϊ, ο ιερέας Αντώνιος Καρατζίκος του ναού αγίας Παρασκευής Βουγιούκδερε και του ναού αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Γενή Μαχαλέ και οι διάκονοι Πορφύριος Καρατζίκος και Αδαμάντιος Κοκκινάκης. Ας σημειωθεί ότι την Μεγάλη Παρασκευή στις 29 Απριλίου 2016 εκοιμήθη ο πρώην ιερατικός προϊστάμενος του ναού αγίου Στεφάνου Γεσίλκιοϊ Γεώργιος Γκιουμούσκαγια.1

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος τελευταία υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς ευρισκόμενος σε ανάρρωση φρόντισε για τις άγιες αυτές ημέρες των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου να λειτουργήσουν κανονικά οι ναοί της επαρχίας του πλην του ναού του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Γενή Μαχαλέ λόγω έλλειψεις ιερέως (τελέστηκε μόνο το Μ. Σάββατο ο εσπερινός και η θεία λειτουργία), ενώ οι ολιγάριθμοι κάτοικοι της περιοχής του εκκλησιάστηκαν στο ναό της αγίας Παρασκευής Βουγιούκδερε. Επίσης δεν τελέστηκε ο Εσπερινός της Αγάπης στο ναό της αγίας Παρασκευής Θεραπείων λόγω του εορτασμού της πρωτομαγιάς που ήταν αποκλεισμένο το κέντρο της Πόλεως και δεν μπόρεσαν να έρθουν ο επισκέπτης ιερέας και ο πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού ναού. Οι Θεραπειανοί εκκλησιάστηκαν το απόγευμα στο ναό της αγίας Παρασκευής Βουγιούκδερε. Τον Ποιμενάρχη αντικατέστησε στις ακολουθίες που τελέστηκαν στους ναούς της Μητροπόλεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας. Ακόμη ο Ποιμενάρχης φρόντισε να φέρει ιερέα στο Μητροπολιτικό Ναό της αγίας Παρασκευής Θεραπείων, που χηρεύει η θέση του εδώ και δύο χρόνια, τον Αρχιμ. Θεοφάνη Κούκο από την Ιερά Μητρόπολη Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως.

Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας άρχισαν από την Κυριακή των Βαΐων και ολοκληρώθηκαν με την Ανάσταση του Κυρίου και το Άγιο Πάσχα που εορτάστηκε με λαμπρότητα στους ναούς της Μητροπόλεως Δέρκων. Στο ναό της Αγίας Παρασκευής Βουγιούκδερε τελέστηκε ο Εσπερινό της Αγάπης, όπου τελείται από τα παλαιά χρόνια με μεγάλη λαμπρότητα και αναγιγνώσκεται το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες με τη συμμετοχή κληρικών άλλων χριστιανικών δογμάτων. Φέτος λόγω του εορτασμού της πρωτομαγιάς από το κέντρο της Πόλεως δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν ιερείς άλλων χριστιανικών δογμάτων παρά μόνο ο ιερέας του Ρωμαιοκαθολικού ναού Σάντα Mαρία (αφιερωμένος στο Γενέθλιο της Θεοτόκου) Βουγιούκδερε κ. Darrusz Wismdiewski. Το Ευαγγέλιο αναγνώστηκε από κληρικούς και λαϊκούς σε διάφορες γλώσσες. Συμπροσευχήθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντίνος, ταπεινά από ένα στασίδι του ναού, που συνηθίζει να κάνει τα τελευταία χρόνια όταν εκκλησιάζεται σε ναούς της πρώην επαρχίας του, και ο Ποιμενάρχης της Μητροπόλεως κ. Απόστολος στο Ιερό Βήμα. Μετά την απόλυση έγινε η διανομή των πασχαλινών αυγών από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα και ακολούθησε στην κοινοτική αίθουσα δεξίωση.

Πασχάλης Βαλσαμίδης

Επίκουρος Καθηγητής

Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*