Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ 12 ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΟΝ Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΌ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ: ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΕΡΚΩΝ

Η Αγία Εκκλησία μας στις 30 Ιουνίου τιμά και γεραίρει τους Αγίους 12 Αποστόλους. Η ημέρα αυτή εφέτος ήταν ιδιαιτέρως  πανηγυρική: συνέπεσε την Κυριακή των Αγίων Πάντων. Έτσι σύμφωνα με  την τυπική διάταξη υπήρξε  τριπλός εορτασμός: της αναστάσιμης Κυριακής, των  Αγίων Πάντων και των Αγίων Αποστόλων. Η ημέρα των Αγίων Αποστόλων και  αφ΄ εαυτής εξαιρετικά σημαντική   λόγω του γεγονότος ότι είναι από τις μεγάλες  εορτές της Ορθοδοξίας  των οποίων προηγείται νηστεία, όπως αυτή του Πάσχα, των Χριστουγέννων και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.  Την αμέσως προηγούμενη μέρα της 29ης Ιουνίου η Εκκλησία τίμησε τους πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, οι οποίοι επίσης συγκαταλέγονται στους Δώδεκα. Οι τα πάντα καλώς διαταξάμανοι Άγιοι Πατέρες τίποτα δεν άφησαν στην τύχη και οι εορτασμοί της Εκκλησίας διδάσκουν με τον τρόπο τους  την πίστη και την αγάπη προς το Θεό και τους Αγίους του.

Φωτογραφία: Πασχάλης Βαλσαμίδης

saint12Στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής στα Θεραπειά του Βοσπόρου με την παρουσία και  ευλογία των ιερών λειψάνων των Δώδεκα Αποστόλων τελέστηκε το Σάββατο εσπέρας  και μέχρι το μεσονύχτιο με εκκλησιαστική κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια η καθιερωμένη ιερή Αγρυπνία, κατά τη οποία χοροστάτησε ο εορτάζων ποιμενάρχης  Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος. Την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, ενώ στο Ιερό Βήμα συμπροσευχήθηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες   Μύρων Χρυσόστομος και Θεοδορουπόλεως Γερμανός. Στην  ιερή Αγρυπνία που διήρκησε πέντε περίπου ώρες  και τελέστηκε σύμφωνα με το αγιορειτικό τυπικό έλαβαν μέρος ιερείς και μοναχοί της Μητροπόλεως Δέρκων, της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, αλλά και κληρικοί που προσήλθαν εκ του εξωτερικού. Την Κυριακή με λειτουργό τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη τελέστηκε η  πανηγυρική θεία Λειτουργία της Εορτής κατά την οποία τον Σεβασμιώτατο συνεχάρη εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου ο Μητροπολίτης κ. Ειρηναίος, εκ μέρους του κλήρου ο Μ. Αρχιμανδρίτης  κ. Χρύσανθος και εκ μέρους των πιστών ο Πρόεδρος της  Κοινότητος. Όλοι του ευχήθηκαν έτη πολλά επ’ αγαθώ της Μητροπόλεως Δέρκων, του Οικουμενικού Θρόνου και της Ομογένειας της Πόλης.  Ο Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος  με εμπνευσμένη αντιφώνησή του  ευχαρίστησε τους παραπάνω, αλλά και  το πολυπληθές εκκλησίασμα που προσήλθε στον ιερό ναό, τόσο την Κυριακή στην ιερά Λειτουργία όσο και το Σάββατο στην ιερά Αγρυπνία. Στις παραπάνω ακολουθίες έψαλλαν χορωδιακά  ιεροψάλτες της Μητροπόλως Δέρκων και ο Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος, οι οποίοι εκτέλεσαν αργά μέλη, όπως είναι οι ψαλμικοί στίχοι Μακάριος Ανήρ, τα Κεκραγάρια, ο Πολυέλαιος, τα αργά Πασαπνοάρια,κ.ά. Ο εορτάζων Ποιμενάρχης κ. Απόστολος  παρέθεσε γεύμα προς όλους  τους προσελθόντας, στον κήπο του Ναού.

Έτη πολλά Σεβασμιώτατε Δέσποτα!
Αντώνιος Χατζόπουλος, Ιούλιος 2013, Κωνσταντινούπολη

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*