Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΓΕΝΗ ΜΑΧΑΛΕ ΑΝΩ ΒΟΣΠΟΡΟΥ

Το Γενή Μαχαλέ κατοικούνταν από χριστιανούς κυρίως θαλασσινούς, βαρκάρηδες και ψαράδες. Φρόντισαν όμως από το υστέρημά τους να κτίσουν τον σημερινό ναό στη θέση του οποίου υπήρχε παλαιός, το 1833, που παρουσιάζει χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αρχιτεκτονικής πριν το Τανζιμάτ. Στο ναό, κάτω από το νάρθηκα, αναβλύζει ομώνυμο ιαματικό αγίασμα. Το ναό υπηρέτησαν πολλοί ιερείς εκ των οποίων τελευταίοι υπήρξαν: ο Αρίσταρχος Ξεντές (1928-1943), ο Ευάγγελος Γκίκας (1944-1951) ο Θεόδωρος Ενωτιάδης (1954-1962), ο Θεόδωρος Απέργης (1962-1965),  ο Βεδάτ (Γεώργιος) και ο Βασίλειος Γρηγοριάδης (1975-2002), ο οποίος μετά το 1981 συγχρόνως λειτουργούσε και στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Βουγιούκδερε. Σήμερα τις θρησκευτικές ανάγκες του ναού εξυπηρετεί ο ιερέας του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Βουγιούκδερε κ. Αντώνης Καρατζίκος.

resim-02

Σύμφωνα με την Επετηρίδα του Θρακικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου του 1873/1874 ζούσαν 650 άτομα, 110  οικογένειες, ενώ λειτουργούσε αλληλοδιδακτική σχολή στην οποία φοιτούσαν 110 μαθητές με δάσκαλο τον ιερέα του ναού. Η ετήσια δαπάνη της σχολής ανερχόταν σε 10.000 γρόσια. Το 1885 οι οικογένειες αυξήθηκαν σε 200 και λειτουργούσε μικτή σχολή με 120 μαθητές, στους οποίους δίδασκαν δύο δάσκαλοι. Το 1905 στο Γενή Μαχαλέ ζούσαν 180 οικογένειες και στη σχολή φοιτούσαν 148 μαθητές και 50 νήπια. Σύμφωνα με στατιστικές του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918) υπήρχαν 1.725 άτομα.

resim-01

 

Μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, το 1923, λειτουργούσε δημοτική σχολή με 141 μαθητές, η οποία έκλεισε το 1933 και είχε 32 μαθητές. Το 1942 ζούσαν 190 άτομα. Στα μετέπειτα χρόνια η κοινότητα λόγω του Κυπριακού ζητήματος και τις απελάσεις τον Ελλήνων υπηκόων (1964) συρρικνώθηκε.

Από τις αρχές τις δεκαετίας του 1970 ο ναός δεν λειτουργεί τακτικά λόγω έλλειψη ιερέα, παρά μόνο στις μεγάλες εορτές. Το 1980 υπήρχαν 12 οικογένειες, 24 άτομα. Το 2002 ζούσε ο ιερέας Βασίλειος Γρηγοριάδης και η πρεσβυτέρα Βίλμαν Σάδι-Γρηγοριάδου. Μετά το θάνατο του π. Βασιλείου η πρεσβυτέρα μετακόμισε στο Βουγιούκδερε. Σήμερα στο Γενή Μαχαλέ δεν υπάρχει κανείς Ρωμιός. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν κτιστεί νέες πολυκατοικίες στις οποίες έχουν εγκατασταθεί ολίγοι Ρωμιοί  και ανήκουν εκκλησιαστικά στην κοινότητα Γενή Μαχαλέ.

Στις 29 Αυγούστου ε.έ. εορτάστηκε με μεγάλη λαμπρότητα η εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Ας σημειωθεί ότι ο  πρόεδρος της εφοροεπιτροπής του Ι. Ναού Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου κ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης φροντίζει με ζήλο και αγάπη τον ναό. Τη θεία λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος με τον ιερέα του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Βουγιούκδερε κ. Αντώνιο Καρατζίκο και τον διάκονο της Ι. Μητροπόλεως Δέρκων κ. Πορφύριο. Τον δεξιό χορό διεύθυνε ο Α΄ ιεροψάλτης του Ι. Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής Θεραπείων κ. Αντώνης Χατζόπουλος,  βοηθούμενος από την κ. Ιωάννα Κατσικοπούλου που ψάλει επί σειρά ετών στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Βουγιούκδερε. Συμπροσευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανός, ο οποίος διακόνησε σαράντα χρόνια την Ι. Μητρόπολη Δέρκων και η ποιμαντική προσφορά του είναι ανεκτίμητη και γνωστή σ’ όλη την ομογένεια της Πόλης. Την μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου τίμησαν πιστοί από διάφορα μέρη της Πόλης, Πολίτες που ζουν στην Ελλάδα και Αρμένιοι. Προσευχήθηκαν περίπου 60 άτομα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος στο τέλος της θείας λειτουργίας κήρυξε το θείο λόγο αναφερόμενος στην εορτή και στο μαρτύριο του Αγίου Ιωάννου του Προδόμου και έκλεισε την ομιλία του στεναχωρημένος με την ανάγνωση καθαίρεσης ιερέα της Ι. Μητροπόλεως Δέρκων. Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα με κεράσματα και τσάι.

Πασχάλης Βαλσαμίδης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*