Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στη Μητρόπολη Δέρκων υπάρχουν δύο αγιάσματα αφιερωμένα στη μνήμη της Αγίας Κυριακής. Το πρώτο βρίσκεται στην περιοχή που παλαιότερα ονομαζόταν Κρυόβρυση κάτω από έναν αιωνόβιο πλάτανο στην προέκταση της οδού Dereiçi Sokak.

Το 1865 έπληξε την Πόλη η χολέρα με αποτέλεσμα να καταφύγουν πολλοί ασθενείς στην κοιλάδα του αγιάσματος για να θεραπευθούν. Κτίστηκε νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονταν οι λοιμόβλητοι και οι χολερόβλητοι. Την περίοδο εκείνη πολλοί άνθρωποι θεραπεύθηκαν, αλλά και ορισμένοι έχασαν τη ζωή τους. Τους ασθενείς νεκρούς του έθαβαν στην περιοχή του αγιάσματος με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νεκροταφείο, το οποίο ήταν γνωστό με το όνομα Νεκροταφείο της Αγίας Κυριακής.

solen1Παλαιότερα στο αγίασμα την παραμονή της εορτής τελούνταν εσπερινός και την ημέρα της εορτής θεία λειτουργία και οι μαθητές της κοινοτικής σχολής μεταλάμβαναν. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σταμάτησε να τελείται θεία λειτουργία, διότι το αγίασμα ήταν σε άσχημη κατάσταση. Η στέγη του είχε υποχωρήσει και οι τοίχοι του σχεδόν είχαν ισοπεδωθεί και ήταν κλειστό. Ανακαινίστηκε επί Μητροπολίτου Δέρκων Κωνσταντίνου, νυν Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας, και στις 7 Ιουλίου 1977 τελέστηκε υπαίθρια Επιλύχνιος Ευχαριστία.

Στα μετέπειτα χρόνια το αγίασμα γιόρταζε την αμέσως Κυριακή μετά τη μνήμη της Αγίας Κυριακής και τελούνταν μόνο εσπερινός και αρτοκλασία. Φέτος ο εσπερινός τελέστηκε στο Ναό της Αγίας Παρασκευής Θεραπείων και μετά από δεκαετίες την ημέρα της εορτής της Αγίας Κυριακής τελέστηκε θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασία και παράκληση στο αγίασμα. Τη θεία λειτουργία τέλεσε ο π. Αντώνιος Πασκαλτζής, ενώ έψαλε ο κ. Αντώνης Χατζόπουλος. Προσευχήθηκαν οι λίγοι Θεραπειανοί που έμειναν και παρακολούθησαν τη λειτουργία Καθολικοί, Αρμένιοι και Μουσουλμάνοι. Συνολικά παραβρέθηκαν περίπου 40 άτομα. Στο τέλος ακολούθησε πλούσια δεξίωση με κεράσματα που φρόντισε ο Γεώργιος και η Μάρθα Σαμπουντζού. Ας σημειωθεί ότι στα χρόνια που υπήρχαν πολλοί Ρωμιοί στα Θεραπειά διοργανώνονταν μεγάλο πανηγύρι κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο και έστρωναν τριγύρω τραπέζι, ενώ έφτιαχναν κούνιες που ήταν δεμένες στα πελώρια κλαδιά του και διασκέδαζαν έως αργά το απόγευμα με όργανα, κιθάρας, μαντολίνο, γραμμόφωνο και με τη λατέρνα του μπάρμπα Κώτσου Καρεγκλά.

Το αγίασμα βρισκόταν σε ερημική τοποθεσία και βεβηλώθηκε αρκετές φορές αλλά άντεξε χάρις στην πίστη των Θεραπειανών. Το 2007 ανακαινίστηκε και τοποθετήθηκε στην είσοδό του μαρμάρινη πλάκα με την επιγραφή: AYA KİRİAKİ / AYASMASI ΑΓΙΑΣΜΑ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ / 1864. Επίσης γύρω από το αγίασμα κτίστηκε τοίχος από τους Τούρκους κατοίκους των πολυκατοικιών, ενώ τον μικρό περίβολό του στολίζουν λουλούδια. Σήμερα το αγίασμα βρίσκεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή και δεν αναβλύζει, ενώ από μπροστά του διέρχεται κεντρικός δόμος που συνδέει τα Θεραπειά με τη συνοικία Ferahevler.

solen2Το δεύτερο αγίασμα είναι στο Κιρέτμπουρνου και ανήκει εκκλησιαστικά στην κοινότητα Θεραπείων. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανός σε μελέτη που συνέταξε το 1989 για τα αγιάσματα της Μητροπόλεως Δέρκων για το αγίασμα της Αγίας Κυριακής Κιρέτσμπουρνου γράφει τα εξής: «Κατέχεται τις εις το Αγίασμα προφυλάσσων την κεφαλήν του ένεκεν του χαμηλού ύψους της θύρας εισόδου, διά τριών λίθινων βαθμίδων. Έναντι της θύρας εισόδου θολωτόν υπόγειον πλακόστρωτον εις βάσιν του, επί ύψους ενός περίπου μέτρου φθάνοντος του εν αυτώ ζωηρρύτου Αγιάσματος της Ιαματικής Πηγής. Υπάρχει ηλεκτροκίνητος αντλία αντλούσα το Αγίασμα εις δεξαμενήν λευκού μαρμάρου με στρόφιγγας εξ ων οι πιστοί προσκυνηταί αρύουσι ηγιασμένον ύδωρ προς καθαρισμόν και ίασιν των ψυχών και των σωμάτων αυτών».
Το αγίασμα για κάποιο χρονικό διάστημα ήταν απροστάτευτο. Στην είσοδό του δεσπόζει μικρή αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα: «† ΑΥİΑ ΚİRΥΑΚİ / 27.7.1970 / Π.Φ.». Στις 1 Ιανουαρίου 1985 ο Δημήτριος Φανταζής κέρδισε από το Εθνικό Λαχείο (Milli Piyango) 50.000.000 λίρες Τουρκίας. Απέδωσε την επιτυχία του στην Αγία Κυριακή και στο αγίασμα και δαπάνησε το ποσό των 3.000.000 λιρών Τουρκίας για την ανακαίνισή του. Το αγίασμα γιορτάζει την παραμονή της εορτής του και το απόγευμα τελούνταν εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Φέτος για πρώτη φορά εψάλη παράκληση με αρτοκλασία το πρωί ώρα 11.00 από τον π. Αντώνιος Πασκαλτζής και τον ιεροψάλτη κ. Αντώνης Χατζόπουλος. Προσευχήθηκαν Ρωμιοί, Αρμένιοι και Μουσουλμάνοι περίπου 20 άτομα.
Πασχάλης Βαλσαμίδης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*