Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ ΕΝ ΤΗ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙ ΔΕΡΚΩΝ

Με μια έντονη εναλλαγή συναισθημάτων βίωσαν και φέτος οι πιστοί την περίοδο από την Κυριακή των Βαϊων μέχρι και την Κυριακή της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου. Το χριστεπώνυμο ποίμνιο, γέμισε τους ναούς της Μητροπόλεως, όπου ο ιερός κλήρος τέλεσε με περισσή ιεροπρέπεια όλες τις ιερές ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, κατά την καθιερωμένη τάξη της Μητροπόλεως Δέρκων.

Στις περισσότερες εκ των ιερών ακολουθιών του Όρθρου μετά των Ωρών και του Εσπερινού με τις Θείες Λειτουργίες Προηγιασμένων Δώρων, στις ακολουθίες του Νυμφίου, του Ιερού Νιπτήρος, την ακολουθία των Αχράντων Παθών του Κυρίου, των Μεγάλων Βασιλικών Ωρών και της Αποκαθηλώσεως, την Ακολουθία του Επιταφίου, μέχρι και την Ακολουθία της Αναστάσεως αλλά και τον Εσπερινό της Αγάπης, κάθε πρωία και εσπέρα της Μεγάλης Εβδομάδος και εις έναν άλλο ναό, ιερούργησε ο ακάματος Ποιμενάρχης ημών, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, συμβάλλων με την παρουσία του στο να βιώσουν οι πιστοί ακόμα πιο έντονα το θρησκευτικό συναίσθημα που απέπνεαν οι άγιες ημέρες.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής εις Θεραπειά, το πρωί της Κυριακής των Βαϊων κατά την Θεία Λειτουργία, αλλά και το εσπέρας κατά την Ακολουθία του Νυμφίου.

Την Αγία και Μεγάλη Δευτέρα, κατά την τε πρωινή ακολουθία των Ωρών και την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, όσο και την Ακολουθία του Νυμφίου το εσπέρας, χοροστάτησε εις τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου.

Την επομένη, Αγία και Μεγάλη Τρίτη, κατά την ακολουθία των Ωρών και την Θεία Λειτουργία Προηγιασμένων Δώρων, όσο και κατά την Ακολουθία του Νυμφίου, χοροστάτησε εις τον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου.

Την Αγία και Μεγάλη Τετάρτη, και πάλι εις τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής εις Θεραπειά, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία των Ωρών και τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, ως και το εσπέρας κατά το Μικρόν Απόδειπνον και το Ιερόν Ευχέλαιον.

Την πρωία της Αγίας και Μεγάλης Πέμπτης, κατά τον Όρθρο και τον Εσπερινό μετά Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, ο Σεπτός ημών Ποιμενάρχης  προεξήρχε της ακολουθίας, εις τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου, ενώ το εσπέρας χοροστάτησε εις τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής κατά την Ακολουθία των Αγίων Παθών, καθ’ ην ανεγνώσθησαν τα 12 Ευαγγέλια.

Την πρωία της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής, χοροστάτησε εις τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου, κατά την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών μετά του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως, ενώ το εσπέρας προεξήρχε της Ακολουθίας του Ιερού Επιταφίου, εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου.

Την πρωία του Αγίου και Μεγάλου Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Ακολουθίας του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου που ετελέσθη εις τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Άνω Βοσπόρου εν Γενή Μαχαλλέ, ενώ την εσπέρα ιερούργησε κατά την Πανηγυρική Αναστάσιμο Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου, εις τον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου.

 

Την πρωία της Κυριακής του Πάσχα, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε του Εσπερινού της Αγάπης που τελέσθηκε με κάθε λαμπρότητα εις τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου, καθ’ ον ανεγνώσθη το Ιερόν Ευαγγέλιον εις διαφόρους γλώσσας, εν τέλει του οποίου διένειμε εις το πολυπληθές εκκλησίασμα τα Πασχαλινά αυγά, και ακολούθως παρακάθισε στο πλούσιο εόρτιο γεύμα που παρέθεσε η εφοροεπιτροπή του ναού, τσουγκρίζοντας κατά το έθιμο, αυγά με τους πιστούς.

Μετά το γεύμα στο Μακροχώρι, οι αναστάσιμοι πανηγυρισμοί εις την Μητρόπολη Δέρκων, μετεφέρθησαν εις τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βαθυρρύακος, όπου το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα ετελέσθη κατ’ έθος Εσπερινός της Αγάπης, του οποίου προεξήρχε κατά παραχώρηση του οικείου Ποιμενάρχου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ. Ανεγνώσθη και πάλι το Ιερό Ευαγγέλιο εις διαφόρους γλώσσας και διενεμήθησαν εις το εκκλησίασμα τα Πασχαλινά αυγά, ενώ ακολούθησε δεξίωση εις την κοινοτική αίθουσα.

Εκτός του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος, επικουρών τον Σεβασμιώτατο Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο στο ιδιαίτερα βαρύ και κοπιώδες πρόγραμμα ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος,  ελειτούργησε εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Θεραπείων, την πρωία της Μεγάλης Πέμπτης κατά τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, και χοροστάτησε εις την Ακολουθία του Ιερού Επιταφίου την εσπέρα της Μεγάλης Παρασκευής.

 

Ούτω, χάριτι αναστάντος Κυρίου και δι’ ευχών και ευλογιών του Αγίου Δεσπότου, Πατρός τε και Ποιμενάρχου ημών, Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, τη συνδρομή  όλου του ιερού κλήρου της καθ’ ημάς θεοσώστου Μητροπόλεως, και με την εν βαθεία πίστει, μετανοία, προσευχή και κατανύξει προσέλευση των πιστών εις τας τελεσθείσας ιεράς ακολουθίας, παρήλθε και φέτος η ευλογημένη Αγία και Μεγάλη Εβδομάς των Παθών, του εν Σταυρώ μαρτυρικού θανάτου και της τριημέρου ταφής του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, για να πλημμυρίσει άλλη μια φορά τις καρδιές των ανθρώπων το χαρμόσυνο μήνυμα της Λαμπροφόρου εκ νεκρών Αναστάσεως Αυτού, κομίζον την χαρά, την ειρήνη, την αισιοδοξία και την ελπίδα εις όλη την ανθρωπότητα, την πολύπαθη Κοινότητα μας και εις την Μητρόπολιν Δέρκων.

Το φώς της Αναστάσεως ας μας αξιώνει όλους να βιώσουμε την αγάπη του Κυρίου προς τον άνθρωπο, και να κατανοήσουμε την θυσία του δια την σωτηρίαν ημών.

 

Σύνταξις : Γεώργιος Κιοσέογλου    08. 05. 2018

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*