ΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΕΡΚΩΝ: ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Κείμενο-Φωτογραφίες Αντώνης Χατζόπουλος

georgieou05Την Κυριακή του Αντίπασχα (του Θωμά)  μετά την πανηγυρική αρχιερατική θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον ναό του Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη  Γέροντος  Δέρκων κ. Αποστόλου   πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της κοινότητας εόρτια  εκδήλωση  με την συμμετοχή  δεκάδων ομογενών και επισκεπτών  από τον  εν Αθήναις Σύλλογο Μακροχωριτών, προσελθόντων στην Πόλη επί τη ευκαιρία της  πανηγύρεως του ιερού  ναού του Αγίου Γεωργίου. Κατά την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος εγκαινίασε φωτογραφική έκθεση διαρκείας με θέμα: «Η μακρά ιστορία του Μακροχωρίου», η οποία πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως, σε συνεργασία με την Κοινότητα Μακροχωρίου και  με επιμέλεια της    εκπαιδευτικού του Ζαππείου κυρίας  Ευανθίας  Χατζηαλεξιάδου. Στη συνέχεια προβλήθηκε 20λεπτο dvd με θέμα: «Η μακρά πορεία του Μακροχωρίου» που δημιούργησαν οι  Σταύρος και Ανέστης  Βουτσάς.   Το εκτιθέμενο φωτογραφικό υλικό   παραχωρήθηκε ευγενώς από τα ιδιωτικά αρχεία Μακροχωριτών της  Πόλης και του εξωτερικού. Η έκθεση προκάλεσε το ενδιαφέρον των προσελθόντων, καθότι ξεδιπλώνει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία των τελευταίων δεκαετιών  της Κοινότητας. Αξίζει να σημειωθεί  ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος του Μακροχωρίου (Bakırköy) κ. Ateş Ünal Erzen.
georgieou03Στην εμπνευσμένη   παρέμβασή του ο Γέρων Μητροπολίτης  τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη της συνέχισης των   πολιτιστικών   παραδόσεων του Γένους και εξέφρασε την χαρά του για την   εκδήλωση, που αποδεικνύει  ότι η ομογένεια υπάρχει, είναι δυναμική και όχι στατική  και ότι δραστηριοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η δραστήρια  εκπαιδευτικός του Ζαππείου  κ. Ε Χατζηαλεξιάδου ευχαρίστησε θερμά  τον Σεβασμιώτατο και την   Κοινότητα για την δυνατότητα που  τις δόθηκε να προσπαθήσει να συνδέσει το παρόν με το παρελθόν της ιστορικής κοινότητας με την διοργάνωση αυτής της έκθεσης  και της προβολής της ταινίας. Είπε χαρακτηριστικά: «Όλοι εμείς, μέλη της ίδιας κοινότητας, μόνιμοι κάτοικοι αλλά και διεσπαρμένοι, ως μέλη του ιδίου σώματος,  ξεπερνώντας την ηττοπαθή σκέψη -δεν μπορούμε πια να κάνουμε τίποτα-γνωρίζοντας τους διακριτούς ρόλους ο καθένας μας, ας μη μείνουμε με το θλιμμένο βλέμμα στο παρελθόν.  Έχοντας το γερό θεμέλιο, ας επικεντρώσουμε συντονισμένα τη σκέψη μας στο σήμερα και ας προγραμματίσουμε νηφάλια το αύριο».
georgieou02Ο Δήμαρχος του Μακροχωρίου (Bakırköy) κ. Ateş Ünal Erzen, που έλαβε εν συνεχεία το λόγο κάλεσε τους απανταχού της γης Μακροχωρίτες να επιστρέψουν στην Γενέτειρά τους, η οποία-όπως είπε- είναι μία ανοιχτή αγκαλιά προς όλους τους  δημότες ανεξαρτήτως εθνικής και θρησκευτικής καταγωγής. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, συνεχάρη τους εμπνευστές και διοργανωτές της ωραίας εκδήλωσης και εξεδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον του η έκθεση αυτή να μεταφερθεί το επόμενο χρονικό διάστημα  και στο Μουσείο  του Δήμου Μακροχωρίου (Bakırköy Βelediyesi Sanat Evi ve Kent Müzesi). Ο  Πρόεδρος του εν Αθήναις Συλλόγου των Μακροχωριτών  κ. Μάκης  Μαντζαρίδης     και ο Πρόεδρος της φιλοξενούσης Κοινότητος κ. Νίκος Αθανασιάδης   εξεδήλωσαν την επsιθυμία  να συνεχιστεί η συνεργασία των Μακροχωριτών επ’ αγαθώ της πολίτικης Ρωμιοσύνης.

Στον  πανηγυρίζοντα ιερό ναού του  Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου συνεχίστηκε και ο εορτασμός του κορυφαίου γεγονότος   της Αναστάσεως, έτσι όπως τον  θέλει ο ιερός υμνωδός, που συνδέει  την μνήμη του  Αγίου  Γεωργίου με την Ανάσταση του Κυρίου:«Ἀνέτειλε τὸ ἔαρ, δεῦτε εὐωχηθῶμεν, ἐξέλαμψεν ἡ Ἀνάστασις Χριστοῦ, δεῦτε εὐφρανθῶμεν ἡ τοῦ Ἀθλοφόρουμνήμη, τοὺς πιστοὺς φαιδρύνουσα ἀνεδείχθη» Ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου προσλαμβάνει μία διαφορετική  διάσταση καθότι  από τους ιερούς υμνογράφους θεωρείται τρόπον τινά η συνέχεια του εορτασμού του Πάσχα.
georgieou04Αξίζει να σημειωθεί ότι o υμνωδός αποκαλεί  φαιδρά  (από το φαίνω= λάμπω)   την Ανάσταση, αλλά επίσης φαιδρά και την εορτή του Αγίου: «Δεῦτε  τὴν  πανέορτον  φαιδράν, ἔνδοξον Ἀνάστασιν πάντες,πανηγυρίσαντες, πάλιν ἑορτάσωμεν, φαιδρὰν πανήγυριν, Γεωργίου τοῦ Μάρτυρος, καὶ στέψωμεν τοῦτον, ἐαρινοῖς ἄνθεσιν..». Κατά την   πανηγυρική θ. Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας προεξάρχοντος του Γέροντος Μητροπολίτου  Δέρκων κ. Αποστόλου  εκκλησιάστηκαν δεκάδες πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό, συμμετέχοντας στην πνευματική χαρά της πανηγύρεως. Στην αίθουσα της Κοινότητας ακολούθησε εόρτια ομιλία του Σεβ. Γέροντος Ποιμενάρχου και συγκινητική προσλαλιά του παρευρισκομένου μακροχωρίτου Αγίου Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανού, υπηρετήσαντος επί δεκαετίες στην εν λόγω Κοινότητα.   Αμέσως μετά ο Πρόεδρος των Μακροχωριτών της Αθήνας έδωσε αναμνηστικές  τιμητικές πλακέτες στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη, στον Πρόεδρο κ. Αθανασιάδη και στην διοργανώτρια κ. Χατζηαλεξιάδου.  Ακολούθησε δεξίωση.

Οι  παραπάνω εκδηλώσεις του εορταστικού διημέρου στην ιστορική αυτή Κοινότητα ήταν αντάξιες των παραδόσεων της Ρωμιοσύνης της Πόλης και γέμισαν   με  αισιοδοξία τις καρδιές των ομογενών.  Δεν  θέλουν οι Ρωμιοί της Πόλης να   ζουν μόνο με τις ένδοξες παραδόσεις του παρελθόντος, επιθυμούν  με   την δημιουργικότητα που τους διακρίνει να  συνεχίσουν   -εις πείσμα των καιρών τον πολίτικο ρωμαίικο πολιτισμό.

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*