Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εόρτιος μνήμη Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΕΡΚΩΝ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εόρτιος μνήμη Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου 

Μία εξόχως ιδιαίτερη ημέρα έζησε η Κοινότητα Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου και ο φερώνυμος Ιερός Ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου την Κυριακή 2α Δεκεμβρίου, ημέρα καθ’ ήν εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Πο   ρφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, του εν εσχάτοις χρόνοις καταταγέντος εις το Αγιολόγιον της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. 

Ενδεδυμένος «εόρτιον περιβολήν», εν όψει όλων των επερχομένων εορτών, ως ακολούθως και του Αγίου Δωδεκαημέρου, ο ναός του Αγίου Γεωργίου, μετά και τον πρόσφατο εσωτερικό καλλωπισμό του, λαμπερός και απαστράπτων, υπεδέχθη το πολυάριθμο εκκλησίασμα που προσήλθε από νωρίς με ευλάβεια, δια να τιμήσει και φέτος την μνήμη του Αγίου, όπως όλα τα τελευταία χρόνια. 

Από της Αγιοκατατάξεως του υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά το έτος 2013 και εντεύθεν, ο Άγιος Πορφύριος – τον οποίον ιδιαιτέρως ευλαβείται ο Σεπτός ημών Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος – κατ’ έτος και κατ’ έθος πλέον ανελλιπώς τιμάται κατά μνήμην, μετά πάσης ιεροπρεπείας, δια τελέσεως Ιεράς Αγρυπνίας αφ’ εσπέρας την 1η Δεκεμβρίου εκάστου έτους, με Αρχιερατικό Εσπερινό, Όρθρο και Θεία Λειτουργία, περατουμένης κατά τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες την 2α Δεκεμβρίου, κυριώνυμο ημέρα της εορτής. 

Ο φετινός όμως εορτασμός της μνήμης του Αγίου, συνέπεσε με μία σημαντικότατη δια την Πόλιν μας επέτειο, αυτή της συμπληρώσεως εβδομήκοντα ετών από της ιδρύσεως κατά το έτος 1948 του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν, του φυτωρίου των ιεροψαλτών της Πόλεως και φορέως επί επτά δεκαετίες όλης της Κωνσταντινουπολίτικης ιεροψαλτικής παραδόσεως. Στους επετειακούς, δια την αδιάλειπτη λειτουργία και δράση του Συνδέσμου εορτασμούς, οι οποίοι τελούσαν υπό την αιγίδα της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ως ήτο φυσικό είχαν προσκληθεί και άπαντες οι ενδημούντες Άγιοι Αρχιερείς του Θρόνου, ως και οι προσελθόντες δια την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου από 26ης έως 29ης Νοεμβρίου, αλλά και δια την Θρονική Εορτή την 30η Νοεμβρίου, όπως θα μετείχαν και κληρικοί και άπαντες οι ιεροψάλτες της Πόλεως αλλά και πολλοί φιλακόλουθοι που σπεύδουν σε ιερές αγρυπνίες, όπως του Αγίου Πορφυρίου. 

Ούτως εχόντων των δεδομένων, ο Ποιμενάρχης μας κ. Απόστολος, εκτιμήσας την όλη κατάσταση, προέκρινε να μην γίνει, κατ’ εξαίρεσιν, για την φετινή χρονιά αγρυπνία αφ’ εσπέρας, η οποία και θα συνέπιπτε χρονικά με τον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστατούσης της Α.Θ.Π και τις επακόλουθες εόρτιες εκδηλώσεις για τα εβδομηντάχρονα του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν την εσπέραν της ιδίας ημέρας, Σαββάτου 1ης Δεκεμβρίου, αλλά να εορτασθεί η μνήμη του Αγίου Πορφυρίου κατά την κυριώνυμο ημέρα, Κυριακή 2α Δεκεμβρίου, με περισσή μεγαλοπρέπεια και συμμετοχή πιστών. 

Η απόφασις του Ποιμενάρχου μας, απεδείχθη πράγματι σοφή, και έτσι ο Άγιος Γεώργιος την πρωία της Κυριακής, κατάμεστος από εκκλησίασμα, εκ του Μακροχωρίου, και εξ’ ετέρων κοινοτήτων, φιλοξένησε την εις μνήμην του Αγίου Πορφυρίου τελεσθείσαν, μεγαλοπρεπεστάτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και συμπροσευχομένου εκ του Ιερού Βήματος του Σεπτού ημών Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου. 

Εις την Θεία Ακολουθία, εκτός του Πανοσιολογιωτάτου π. Χρυσάνθου Δημητριάδου, ιερατικώς προϊσταμένου του ναού, και του π. Πορφυρίου Καρατζίκου, ιεροδιακόνου της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, φέροντος το όνομα του εορταζομένου Αγίου και άγοντος τα ονομαστήρια αυτού, μετείχαν ακόμη και ο αιδεσιμολογιώτατος π. Στέφανος Κεχαγιάογλου, επισκεπτόμενος προσκυνηματικώς την Πόλιν εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας των Αθηνών, και ο ιεροδιάκονος π. Γεδεών Βαρύτιμος, εκ της αδελφότητος της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος εις Χάλκην Πριγκηποννήσων. 

Όλως ιδιαιτέρα υπήρξε η παρουσία εις τα δύο αναλόγια του Αγίου Γεωργίου, του εικοσαμελούς κλιμακίου της χορωδίας του Εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο προσέδωσε ιδιαιτέρα λαμπρότητα εις τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Πορφυρίου. 

Εις δε το αριστερό αναλόγιο, έψαλαν επίσης μέλη της χορωδίας του Συλλόγου Μουσικοφίλων, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του ναού, και συναδέλφου των επί σειρά ετών εις Αθήνας. Η όλη απόδοσις των δύο χορών απετέλεσε ένα πρωτόγνωρο άκουσμα, έπειτα από πολλά χρόνια στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου το οποίο 

Η χορωδία που είχε συμμετάσχει την προηγουμένη, στον Πανηγυρικό Εσπερινό που ετελέσθη επί τη επετείω των 70 χρόνων, προσκληθείσα υπό του εορτάζοντος πρεσβυγενούς αδελφού Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν, προσήλθε σύσσωμη εις τον Άγιο Γεώργιο, για την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, αποδεχθείσα ασμένως την προς τούτο γενομένη πρόσκληση υπό του πρωτοψάλτου του ναού μουσικολογιωτάτου κ. Γεωργίου Κιοσέογλου, του και κατέχοντος επί πολλά έτη το τιμητικό αξίωμα του Γενικού Γραμματέως του Διοικητικού Συμβουλίου του ως άνω Εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, αξίωμα που συνεχίζει να διατηρεί μέχρι και την σήμερον. 

Εις μεν το δεξιό αναλόγιο, τον χορό διηύθυνε ο χοράρχης της χορωδίας του Εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων, Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της ΜτΧΕ κυρ Δημοσθένης Παϊκόπουλος, ο οποίος κατά την χθεσινή εορταστική εκδήλωση τιμήθηκε δια την ογδοηκονταετή ιεροψαλτική διακονία του από τον Σύνδεσμο Μουσικοφίλων Πέραν με ειδική αναμνηστική πλακέτα, δια χειρών της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. 

έτερψε το πολυπληθές εκκλησίασμα και προσέδωσε μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη στην πανηγυρική αυτή ακολουθία, με την οποία τιμήθηκε ο τόσο λαοφιλής Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. 

Πριν το πέρας της ακολουθίας, διαβάστηκαν τα κόλλυβα του Αγίου, που με ιδιαίτερη όπως πάντα δεξιότητα, ετοίμασε και φιλοτέχνησε ο μοναχός π. Νικόλαος Διονυσιάτης, γνωστός εις όλους μας, τόσον δια τα κόλλυβα-καλλιτεχνήματα, όσο και δια την ψαλμωδία του που δίδει ένα πολύ ιδιαίτερο Αγιορείτικο χρώμα στις Ιερές Αγρυπνίες στην Πόλη μας. 

Ακολούθως ο μεγαλοπρεπής εορτασμός της μνήμης του Αγίου Πορφυρίου, συνεχίσθηκε εις την κοινοτική αίθουσα, όπου παρετέθη πλουσιότατο γεύμα από εξαίρετα νηστήσιμα καλούδια, τα οποία ετοίμασαν με πολύ μεράκι κυρίες από το προσωπικό της κοινότητος με επικεφαλής την γραμματέα της κοινότητος κ. Σταυρούλα Ζεγκίν. Οι πολυάριθμοι συνδαιτυμόνες που παρεκάθισαν στο γεύμα, εξέφραζαν τον ενθουσιασμό τους προς την κυρία Σουμέλα Αθανασιάδου, σύζυγο του Προέδρου, που ήταν αρίστη στον ρόλο της οικοδέσποινας της ημέρας, και υποδεχόταν όλους με χαμόγελο. 

Ομοίως και τα μέλη της χορωδίας του Εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως έμειναν με τις καλύτερες των εντυπώσεων για την φιλοξενίαν, αλλά και την συνολικά αξιοζήλευτη εικόνα της κοινότητος του Αγίου Γεωργίου με το οικογενειακό κλίμα, γύρω από την ζεστή πατρική φυσιογνωμία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Αποστόλου, εις τον οποίον έψαλαν με πολύ ενθουσιασμό και θέρμη το “Πολυχρόνιον” σε σύνθεση του Πρωτοψάλτου της κοινότητος, ευχόμενοι να μακροημερεύει και να διαποιμαίνει δια πολλά ακόμη έτη την Ιερά Μητρόπολη Δέρκων. 

Κείμενο: υπό Γεωργίου Κιοσέογλου, ιεροψάλτου Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου 

Φωτογραφίες: Χαραλάμπους Σιούφα, νομικού, Αντιπροέδρου του Εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κων/Πόλεως 

Μακροχώριον, 16η Δεκεμβρίου 2018 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*